Kanada'da cami onarımına izin verilmedi

Kanada'da cami onarımına izin verilmedi

Montreal kentinde, Ashebab İslam Toplum Merkezinin onarımı için yapılan başvuru, "imamı radikal olduğu" gerekçesiyle belediye başkanı tarafından kabul edilmedi

MONTREAL (AA) - Kanada'da bir camiye, imamı radikal olduğu ileri sürülerek onarım izni verilmedi.

Montreal’in doğusundaki Mercier-Hochelaga-Maisonneuve ilçesinde bulunan Ashebab İslam Toplum Merkezinin onarımı için belediyeye başvurularak izin istendi. 

İmamlığını Fas asıllı Hamza Chaoui’nin yaptığı merkezin müracaatına bugün yanıt veren İlçe Belediye Başkanı Real Menard, olumsuz görüş bildirdi. İmam Hamza Chaoui’nin faaliyetlerini önlemenin, belediye başkanı olarak işinin bir parçası olduğunu anlatan Başkan Menard, Montreal Belediye Başkanı Denis Coderre’nin de aynı görüşte olduğunu savundu.

İmam Hamza Chaoui’nin, aktivitelerinin ve sosyal paylaşım sitelerindeki görüşlerinin karar vermelerinde etkili olduğunu söyleyen Montreal Belediye Başkanı Denis Coderre de "Bu olayda din özgürlüğü ile kamu güvenliği arasında bir denge bulmamız gerek. Din özgürlüğünü sorgulamıyorum ve burada tüm Müslümanları damgalamak istemiyorum. Bu bir kişinin yaptığı iştir. Bu adam radikalleşmenin ve radikallerin ajanıdır" ifadesini kullandı. 

İmam Hamza Chaoui'nin radikalliğine kanıt olarak ise sosyal paylaşım sitelerinde savunduğu İslami görüşleri ile geçen yıl Ekim ayında Montreal’de bir askeri öldüren Martin Couture-Rouleau’nun görüldüğü camide vaaz vermesi gösterildi.

Laval Üniversitesi Müslümanlar Derneği Başkanı da olan imam Chaoui ile Toronto’da yolcu trenlerini seyrederken saldırı yapacağı gerekçesiyle tutuklanan Dernek üyesi Chiheb Esseghaier arasında da ilişki olduğu ileri sürüldü.

Öte yandan tartışmaların yoğunlaşması üzerine konuyla ilgili açıklama yapan Quebec Göçmenlik, Uyum ve Farklılıklar Bakanı Kathleen Weil, mevcut bilgilerin kendilerini de rahatsız ettiğini söyledi. Bakan Weil, "Ancak devletin emrinde, sorunu dikkatlice inceleyecek ve zamanında doğru sonuca varacak seçenekler vardır" diyerek konunun araştırıldığını bildirdi. 

Kaynak:Haber Kaynağı