Kanada, Meksika’ya vize uygulamasını kaldırdı

Kanada, Meksika’ya vize uygulamasını kaldırdı

OTTAWA (AA) – Kanada, Meksika vatandaşlarına uyguladığı vizeyi, 1 Aralık 2016 tarihinden itibaren kaldırma kararı aldı.Kanada Başbakanı Justin Trudeau,...

OTTAWA (AA) – Kanada, Meksika vatandaşlarına uyguladığı vizeyi, 1 Aralık 2016 tarihinden itibaren kaldırma kararı aldı.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ülkesini ziyaret eden Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto ile birlikte yaptığı açıklamada, ülke olarak en önemli ortaklarından biri olan Meksika ile ilişikleri yeniden güçlendirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Harper Hükümetleri zamanında, ülkedeki suç oranlarını artırdıkları gerekçesiyle 2009 yılında Meksika vatandaşlarına konulan vizeyi kaldırmak için seçim beyannamesinde söz verdiklerini hatırlatan Trudeau, vize muafiyetinin Kanada ve Meksika arasındaki bağları derinleştireceğini ve iki ülke arasındaki seyahati, fikir akışını ve ticareti artıracağını belirtti.

- Meksika da karşılık verdi

Kanada’nın Meksika vatandaşlarına vize uygulamasına son vermesine karşılık, Meksika da deli dana hastalığı nedeniyle Kanada menşeli sığır ürünlerine koyduğu yasağı kaldırdı. Aldığı kararla Meksika, Kanada’da yetiştirilen ve işlenen tüm sığır ve sığır ürünlerine pazarını açmış oldu.

Bu arada Kanada ile Meksika arasında Yüksek Seviyeli Stratejik Diyalog Mutabakatı imzalandı. Buna göre iki ülke, enerji, savunma ve güvenlik, eğitim ile ekonomik alanlarda daha sıkı işbirliği yapacak.

-3 Amigolar Zirvesi bugün

Öte yandan, NAFTA üyesi üç ülkenin liderlerinin her yıl yaptıkları zirve, bugün başkent Ottawa’da gerçekleşecek. Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun ev sahibi olduğu zirveye Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto ile birlikte ABD Başkanı Barack Obama da katılacak.

Resmi ismi Kuzey Amerika Liderler Zirvesi olan toplantı, Kuzey Amerika basını tarafından 3 Amigolar Zirvesi (3 Amigos Summit) olarak da adlandırılıyor.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :