Kanada Hububat Kurulu Özelleştirildi

Kanada Hububat Kurulu Özelleştirildi

WİNNİPEG (AA) - Dünyanın en büyük hububat üreticilerinden Kanada, tahıl ürünlerinin pazarlamasında tekel konumunda olan Canadian Wheat Board'ın (Kanada...

WİNNİPEG (AA) - Dünyanın en büyük hububat üreticilerinden Kanada, tahıl ürünlerinin pazarlamasında tekel konumunda olan Canadian Wheat Board'ın (Kanada Hububat Kurulu) yüzde 50,1 hissesini özelleştirildi.

Kanada Federal Hükümeti’nin son yasal düzenlemesi ile tekel yapısına son verilen Kanada Hububat Kurulu’nun çoğunluk hisseleri, son satışla Suudi Arabistan’ın tarımsal yatırım alanındaki en büyük şirketi Saudi Agricultural and Livestock Investment Company (SALIC) firması ile Hollandalı Bunge Limited’in ortak şirketi Global Grain Group'a (G3) geçti.

Kurulun yüzde 49,9 hissesi ise Kanadalı hububat üreticilerinde kaldı. G3 şirketi, çoğunluk hisselerini, Kanada Hububat Kurulu’na 250 milyon dolarlık yatırım yapma taahhüdü karşılığında aldı.

Kanada Tarım Bakanı Gery Ritz, yaptığı açıklamada, son düzenlemenin ve gelinen noktanın, Kanada çiftçisi için büyük kazanç olduğunu kaydetti.

Kurul üzerindeki tekelin kaldırılmasıyla, hiçbir şeyin uzağa gitmeyeceğini bildiren Ritz, şirket merkezinin de Winnipeg’de kalmaya devam edeceğini, bunun eyalet ekonomisi için ayrı bir kazanç olacağını ifade etti.

Kanada Federal Hükümeti, 2011 yılında aldığı bir kararla Kanada Hububat Kurulu’nun hububat pazarlamasındaki tekeline son vermişti. Kararda, 2016 yılına dek, hükümet temsilcileri ve seçilmiş çiftçi üyelerle yönetilmesi kararlaştırılan kurulun, 2017’den itibaren tamamen özelleşmesi hükme bağlanmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı