Kamudaki öğretmen kökenli memurlar, asıl işlerine dönmeyi istiyor

Kamudaki öğretmen kökenli memurlar, asıl işlerine dönmeyi istiyor

Kamuda, eğitim fakültesi mezunu olup memur olarak atananlar, öğretmenliğe geçiş yapma hakkının tanınması için TBMM Dilekçe Komisyonuna başvuruda bulunuyor

TBMM (AA) - ALP ÖZDEN - Eğitim fakültesi mezunu olup kamuya memur olarak atananlar, diplomaya yönelik alan değişikliği yapılabilmek için TBMM Dilekçe Komisyonuna başvuruda bulunuyor.

Komisyona gönderilen binlerce dilekçede, 15 Temmuz'un ardından oluşan personel açığın kapatılması için bakanlıklarca bazı çalışmaların yapıldığı anımsatılıyor.

Kamu kurumlarında çalışan eğitim fakültesi mezunu öğretmen memurların da bu kapsamda değerlendirilmesinin hem bütçeye ekstradan yük bindirmeyeceğini hem de liyakat esaslarına göre asıl eğitim aldıkları alanda görevlerini daha iyi yerine getirebileceklerini belirtilen dilekçelerde, komisyondan bu konuda çalışma yapılması talebinde bulunuluyor.

İlk imzacısı Murat Korkmaz olan ve birçok kişi tarafından imzalanan dilekçede, şunlar kaydediliyor:

"Kamuda memur olarak çalışıyorum. Esasen lise matematik öğretmeniyim ama öğretmenliğe direkt başlayamadığım için memur olarak işe başladım. 2012 yılına kadar memurlar için MEB öğretmen alımlarında küçük bir oranda kontenjan ayırıyordu ve memur öğretmenler hizmet yılı üstünlüğüne göre MEB'e öğretmen olarak geçiş yapabiliyordu. Ülkemizde hayat şartları malum, bir yerden işe başlamamız gerekiyor. Benim gibi memur öğretmenlerin çoğu KPSS lisanstan yüksek puan alarak kamuya memur olarak girdi. Geçtiğimiz yıl dersane öğretmenlerinin KPSS'ye girmeden MEB'e geçmeleri için çalışma başlatıldı. Ancak Anayasa Mahkemesi hak eşitliği sebebi ile bu çalışmayı iptal etti ve dersane öğretmenlerinin KPSS'ye girmeden atanamayacağına karar verdi. Ama bu yıl OHAL'de çıkan KHK ile 5 bin dersaneci KPSS'ye bile girmeden öğretmen olarak göreve başladı. Benim gibi memur öğretmenlerin talebi ise MEB'in bize de toplu bir kadro vererek öğretmenlik yapma hakkımızın tekrar verilmesi."

Yılmaz Şahin isimli memur da diplomaya yönelik alan değişikliği beklediklerini ifade ederek, 4 yıldır alanının dışında bir kadroda öğretmenlik yaptığını; 3 senedir alan değişikliği olmadığından eğitimini aldığı alanda öğretmenlik yapamadığını bildirdi. Şahin, "Uzman olmadığım alanda bir çok sıkıntı yaşıyorum. Öğrenciye verimli bir şekilde ders anlatamıyorum. Derslerim mutsuz geçiyor. İnsan sevdiği, uzmanı olduğu alanda başarılı olur. Milli Eğitim Bakanlığından isteğimiz eğitimini aldığımız alanda görev yapmamızı sağlasın." dedi.

-KPSS şartı aranmasın

Serkan Ağtaş da 2011 yılından beri İçişleri Bakanlığında Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni olarak çalıştığını asıl branşının ise matematik öğretmenliği olduğunu ifade etti.

MEB tarafından kurumlararası geçiş ile memurluk yapan öğretmenler için her yıl belli sayıda kadro açıldığın, 2012 yılında yapılan MEB Yer Değiştirme Yönetmeliğindeki değişikliğin ardından kurumlararası geçişin bulunduğu maddenin iptal edildiğini belirten Ağtaş, birçok kişi tarafından imzalanan dilekçesinde, şunları kaydetti:

"Ancak OHAL kapsamında çıkarılan 674 sayılı KHK ile 6 yıl dersane öğretmenliği yapmış kişilere 5 bin kişilik kadro açıldı ve bu kişiler KPSS şartı olmadan sadece mülakat ile öğretmen oldu. Yapılan bu atamalardan sonra uygulamada ikilik doğmuş ve bir grup hiç sınavsız öğretmen olurken diğer grup olan bizler KPSS ile atanıp yıllardır memur olarak çalışırken öğretmenlik için KPSS'den 3 sınava girerek yüksek puanlar alarak öğretmen olmaya çalışıyoruz. Bizler dersane öğretmenlerinin atamasından sonra vicdanen çok rahatsızız ve haksızlığa uğradığımızı düşünüyoruz. Yukarıda saymış olduğum nedenlerle oluşan haksızlığın giderilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılarak kurumlar arası geçiş hakkının tekrar verilmesi hususunda gereğini arz ederim."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :