Kamu Başdenetçisi Malkoç:

Kamu Başdenetçisi Malkoç:

"28 Şubat ve 15 Temmuz darbelerinin sanıkları bugün Türk yargısı önünde hesap veriyorlar. Bu, gelecek açısından umut verici bir olaydır" - "Her darbe, hukuksuzluğun hesabı zamanında sorulmazsa bir sonrakine zemin hazırlar"

BURSA (AA) - Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, "28 Şubat ve 15 Temmuz darbelerinin sanıkları bugün Türk yargısı önünde hesap veriyorlar. Bu, gelecek açısından umut verici bir olaydır." dedi.

Malkoç, Uludağ Üniversitesi (UÜ), Üniversiteli Aktif Gençlik Topluluğu tarafından düzenlenen "Türkiye Tarihine Kara Leke 28 Şubat" paneline katıldı.

Şeref Malkoç, program öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, Türk tarihinde darbelerin yoğun olarak yaşandığını, bunlardan birinin de 28 Şubat olduğunu söyledi.

Milletin helal oylarıyla iktidara gelen Refah Partisinin Doğru Yol Partisi ile koalisyon kurduğunu hatırlatan Malkoç, bunu beğenmeyen ve milletin verdiği oyları ve tercihleri önemsemeyen Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) içindeki bir grup cuntacının 28 Şubat'ta iktidarı devirmeye kalktığını belirtti.

Cuntacı grubun 28 Şubat sürecinde TSK içinde Batı Çalışma Grubu'nu oluşturduğunu, tankları yürüttüğünü ve milleti silahla tehdit ettiğini anlatan Malkoç, şöyle devam etti:

"Tank yürütenlere 'Niçin bu tanklar yürüyor?' diye sordular. Demokrasiye balans ayarı vermek için yürütüldüğü söylendi. Halbuki bizim bildiğimiz demokrasiye balans ayarı ancak sandıkta verilir. Türkiye'de birçok darbe oldu ve bu darbelerin önemli bir kısmının sanıklarının çoğu mahkemelerde yargılandı. Bu durum Türkiye demokrasi tarihi açısından son derece önemlidir. 28 Şubat ve 15 Temmuz darbelerinin sanıkları bugün Türk yargısı önünde hesap veriyorlar. Bu gelecek açısından umut verici bir olaydır. Darbeye teşebbüs etmeye niyet eden cuntacıları, TSK içinde gruplaşma yapmak isteyenleri veya bunlara destek olacakların hevesini bu yargılamalar kursağında bırakacaktır."

Malkoç, 28 Şubat'ta milyonlarca öğrencinin üniversitelerinden olduğunu ve geleceklerinin ellerinden alındığını dile getirdi.

28 Şubat'ta en çok kız çocuklarının mağdur olduğunu vurgulayan Malkoç, "Başörtüsü yüzünden bir kısmı okuyamadı, bazısı okullarından ayrıldı. Gariban, fakir fukaranın çocukları perişan olmuştur. Aileler bunalıma girmiştir. Darbeler her yönüyle kötü ve felaket olaylardır. Çok şükür, 15 Temmuz'da Türkiye darbecilere haddini bildirmiştir. Bugünün gençleri 28 Şubat'ı hatırlamazlar, bir kısmı o dönemde doğmuştur ama 15 Temmuz'u çok kolay hatırlarlar. Tankların önlerine çıkmışlardır. Demokrasiyi, insan haklarını, Cumhurbaşkanımızın önderliğinde korumuş ve kurtarmışlardır. Bu sevindirici bir olaydır. Eğer 28 Şubat darbecilerine gereken ders zamanında verilseydi, 15 Temmuz'ların olmayacağı kanaatindeyim. Her darbe, hukuksuzluğun hesabı zamanında sorulmazsa bir sonrakine zemin hazırlar." ifadelerini kullandı.

UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay'ın açılış konuşmasını yaptığı panele konuşmacı olarak Malkoç'un yanı sıra 28 Şubat Platformu Başkanı Arif Çelenk, Yazar Gülşen Demirkol ve Şair Cevat Akkanat katıldı.

Panelin sonunda konuşmacılara hediye takdim edildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :