Kamerun, Konyalı yatırımcı bekliyor

Kamerun, Konyalı yatırımcı bekliyor

İpekyolu Sanayici ve İşadamları Derneği’nin konuğu olan Kamerun’da yerleşik olan Türk firması Turcamhall yetkilileri, önemli ticari ve yatırım potansiyeli olan Kamerun’un Konyalı işadamlarını beklediğini söyledi.

2015 yılı projelerini anlatmak için Konya’ya geldiklerini belirten Turcamhall Ticari Merkez ve Fuar Uzmanı Zeynep Boysan, Kamerun’un başkenti Yaounde’de bulunun Turcamhall Fuar ve Ticaret Merkezi’nin, ilk Türk yatırımı olduğunu belirtti. Boysan, “Çok gelişmiş bir fuar ve ticaret merkezini tamamladık. Konya’yı çok önemsiyoruz, yatırım ve ticaret yapmak isteyen firmalar için Turcamhall Buluşmaları 2015 projesini başlattık. 2016 yılında da devam edecek. 7 yıllık bilgi birikimiz var. TİM ve İMSAD gelecek. Önemli potansiyel var ve devlet teşvikleri çok fazla” diye konuştu.

10 yıl içinde Afrika çiçek açacak

Afrika pazarının potansiyeli ve Türk işadamlarına olan ilgiye dikkat çeken Turcamhall Marka ve Piyasa Ar-Ge Uzmanı Kerim Boysan, IMF verilerine göre sahra altı Afrika’da 2015 büyüme hızının 5.8 olarak öngörüldüğünü söyledi. Boysan, “Coco Cola CEO’su Muhtar Kent, önümüzdeki 10 yıl içinde Afrika gerçekten çiçek açacak demiş. Afrika’nın önemli hale gelmesinin üç ana nedeni var. Birincisi ekonomik büyüme çok hızlı. İkincisi politik istikrar ve nüfusu çok genç. Diğer taraftan dünyadaki en hızlı kentleşme oranı Afrika’da. 2060’lı yıllarda kentleşme oranının yüzde 60’ ların üzerine çıkması bekleniyor.” dedi

Kamerun için Türkiye model ülke

Kamerun’un Türkiye ile 200 milyon dolar civarında ticaret hacmi olduğunu kaydeden Boysan, hedefin 500 milyon dolar olduğunu söyledi. Kamerun Devlet Başkanı’nın 2012 yılında Türkiye’yi ziyaretinden sonra kedilerine model ülke aldıklarını hatırlatan Boysan, şu değerlendirmeyi yaptı: “23 milyon nüfusu var. Afrika’nın en istikrarlı demokratik ülkesi. Orta Afrika’nın giriş kapısı. Diğer bir özelliği CEMAC dediğimiz Orta Afrika Ekonomi ve Para Birliği’ne üye 6 ülke var. Kamerun ile ticaret yapmak aynı anda 6 ülke ile ticaret yapmak anlamına geliyor. Bizden her şeyi alıyorlar. Ağırlıklı olarak tekstil ve deri ürünleri, yedek parça, gıda, inşaat malzemeleri. Türk işadamlarının daha avantajlı bir konumu var. Kamerun Türkiye’yi bir abi veya hami gibi görüyor.”