Kaman'da Hocalı katliamını anma konferansı

Kaman'da Hocalı katliamını anma konferansı

KIRŞEHİR(AA) - Ülkü Ocakları Kaman İlçe Başkanlığı ve Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğunca, Hocalı katliamının...

KIRŞEHİR(AA) - Ülkü Ocakları Kaman İlçe Başkanlığı ve Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğunca, Hocalı katliamının 25. yıl dolayısıyla konferans düzenlendi.

İlçe Halk Kütüphanesindeki "25. Yılında Hocalı’yı Anıyoruz" adlı konferans, İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı duruşuyla başladı.

AEÜ öğretim üyeleri Yrd. Doç. Ferhat Çetinkaya ve Yrd. Doç Oktay Aktürk, Hocalı katliamı, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki sıkıntılar ile Türk-Ermenistan ilişkilerini anlattı.

Hocalı katliamının insanlık tarihine kara bir leke olarak geçtiğini belirten Çetinkaya, şöyle konuştu:

"Kadın, çocuk, yaşlı demeden 660 masum can resmen soykırıma uğramıştır. Bunu biz değil Ermeniler de söylüyor. Örneğin bir Ermeni gazeteci o anları anlatırken, 'bütün cesetleri yakmak için topladılar. O sırada 10 yaşlarında bir kız çocuğu gördüm, hala canlıydı. Ermeni askerler o çocuğu alıp cesetler içine attılar ve diri diri yaktılar' dedi. Başka bir olayda ise bir Ermeni doktor bir Türk çocuğunun canlı bir şekilde derisini yüzüp ne kadar hayatta kaldığını incelediğini ve bunu birkaç çocuk üzerinde denediğini ancak pişman olmadığını söylüyor. İşte böyle katliamlar, soykırımlar yapmışlar."

Türkiye’nin Türk dünyası ile bağını koparmak için dış güçlerin bu oyunları oynadığını ileri süren Çetinkaya ‘’ Türklerin Turan birliğini oluşturmasından tarih boyunca korktular. Eğer 300 milyonluk Turan birliği sağlanırsa bu birliğin dünyayı yöneteceğini biliyorlardı. Bunu engellemek için ellerinden geleni yaptılar ve yapmaya devam ediyorlar." şeklinde konuştu.

Ermeni diasporasının yaptığı lobicilik faaliyetlerini anlatan Yrd. Doç Oktay Aktürk ise Hocalı katliamının dünyaya anlatılmasında yetersiz kalındığını vurgulayarak, "Türkiye Cumhuriyeti olarak o dönemde Azerbaycan’a, Hocalı’ya gereken yardımı veremedik. Ermenistan’a ambargo koyamadık. Ancak bunlar devletin meselesi olduğu kadar sivil toplum kuruluşlarının da meselesi. Bizler de bu konuda yetersiz kaldık." ifadelerini kullandı.

Kaman Ülkü Ocakları Başkanı Çağatay Kaya da Hocalı'nın Türk tarihi için kanayan bir yara olduğunu belirterek, her zaman bu elim olayı hatırlatmaya devam edeceklerini kaydetti.

Kaya, konuşmasının ardından konuşmacılara plaket takdim etti.

Konferansa, Kaman Belediye Başkan Yardımcısı Eftal Avşar, MHP Kaman İlçe Başkanı Kenan Elvan ve çok sayıda kişi katıldı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :