Küçükkendirci: Organ satışına fırsat vermiyoruz

Küçükkendirci: Organ satışına fırsat vermiyoruz

29 Eylül Dünya Kalp günü dolayısıyla Kalp sağlığı ve internet üzerinden organ satışları hakkında gazetemize konuşan Konya İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci, “Kalp sağlığı için küçük hareketler ve yiyeceklere dikkat” dedi.

Türkiye’de toplumun yüzde 35’inin potansiyel kalp hastası olduğu ve birçok etkenlere de dikkat etmeden yaşandığı son zamanlarda Kalp sağlığı için farkındalık oluşturmak gerektiğine dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci, “Beslenme ve günlük hareketler kalp sağlığımız için çok önemli” uyarılarında bulundu. Küçükkendirci, “Beslenmenin ve günlük aktivitelerle kalp rahatlar. Önemli olan düzenli, sağlıklı beslenme ve spordur. Tabi bunun yanında Sosyo-Ekonomik düzey yükseldikçe kişilerin fiziksel aktivitelere yönelişi azalıyor. İnsanlar kısa mesafelere bile araçlarıyla gitmeye başladılar. Apartmanlarda hiç merdiven kullanmadan asansör kullanımı yoğun oluyor.  Günlük önümüze gelen Merdiven kullanma gibi fiziksel aktiviteleri yapmamız gerekiyor. Dolayısıyla bunlar ne kadar küçük görünse de kalp sağlığımız için önemli hareketler oluyor. Fiziksel aktivitelerin yanında yemek kültürlerimizde kalp sağlığımız için oldukça önemli bir noktada duruyor. Yüksek kalorili ve kolesterollü yiyecekler kullanımı arttı. Bunlar vücutta gereğinden fazla biriktiğinde kalp için çok zararlı oluyor. Bu iki konu kalp sağlığı için önemlidir. İnsanların bu konulara gerekli önemi vermesi için sürekli uyarıyoruz. Hem beslenme kültürü hem de fiziksel aktivitelere dikkat ettiğimizde kalp sağlığını büyük tehlikelerden korumuş olacağız” şeklinde konuştu.

 

“ORGAN SATIŞINA FIRSAT VERMİYORUZ”

İnternet üzerinden organ satışları hakkında da konuşan Küçükkendirci, “Organ nakillerinde en ufak bir şüphede organ nakline izin vermiyoruz” dedi.  Organ satışları internet üzerinden önüne geçilmesi için İl Sağlık Müdürlüklerinde Organ Nakil Komisyonları kurulduğunu anlatan Küçükkendirci, “Kişiler birinci derece akraba değillerse herhangi şekilde alt gruplar tutarak kan nakli müracaatı yapılmış ise çok detaylı bir incelemeye tabi tutuluyor. Bu inceleme, kişilerin banka hesaplarına varıncaya kadar, ekonomik durumları ve birçok yönleri araştırılıyor. Titiz çalışmalar sonucu satış olayı gerçekleşmediyse İl Sağlık Müdürlüğü organ nakline onay veriyor. Bunun yanında organ nakli yapılacak kişi eşi veya çocuklarıysa bu tür araştırma yapmıyoruz. Eğer hastanelere organ nakli için başvuru yapıldıysa hemen ekiplerimiz tüm detaylarıyla araştırmaya başlıyor. Bir milliyet bağı olmadan organ nakli konusunda da bizim komisyonlarımız yetkili oluyor. Bu komisyonlar, detayı inceleyerek daha çok mercek altına alıyorlar. Başka bir yönden organ naklini gönüllü verecekleri de araştırıyoruz. Araştırmalarımızda en ufak bir şüphemiz olduğunda organ nakline izin vermiyoruz” dedi. Servet R. Çolak – Memleket