"Kalkınma sektörleri risklere karşı korunmalı"

"Kalkınma sektörleri risklere karşı korunmalı"

UNDP Başkanı Clark:- "Sürdürülebilir kalkınma ve 2030 gündeminin başarılması için tüm kalkınma sektör ve girişimlerinin risklere karşı korunaklı kılınması gerekiyor"- UNDP Başkan Yardımcısı ve Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölge Direktörü Sultano

İSTANBUL (AA) - Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Helen Clark, "Sürdürülebilir kalkınma için, 2030 gündeminin başarılması için, tüm kalkınma sektörleri ve girişimlerini risklere karşı korunaklı kılmak gerekiyor." dedi.

UNDP tarafından düzenlenen risk ve dayanıklılık konulu İstanbul Kalkınma Diyalogları konferansında konuşan Clark, iklim değişikliğine dayalı aşırı hava olayları ve doğal afetlerden, çatışmalar ve ekonomik şoklara uzanan alanlarda risklere karşı dayanıklılığı artırmak için politika seçeneklerini anlattı.

Değişkenliğin giderek yeni norm olduğunu gördüklerini belirten Clark, "İnsani ve sürdürülebilir bir kalkınmanın bileşenleri olan barış ve istikrarı, ekonomik dengeyi ya da doğanın bizlere sunduğu hizmetleri asla sürekli garantilemiş olduğumuzu varsayamayız. UNDP olarak kalkınma eğer risklere hazırlıklı değilse bunun sürdürülebilir olamayacağına inanıyoruz." şeklinde konuştu.

UNDP Başkan Yardımcısı ve Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölge Direktörü Cihan Sultanoğlu ise UNDP'nin bu yılki İstanbul Kalkınma Diyalogları konferansında risklere ve dirence odaklanacaklarını belirterek, "Doğu Avrupa ve Orta Asya'da bazı ekonomilerin halen 2008 yılındaki finansal krizin üstesinden gelemediğini görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Sultanoğlu, eşitsizlikle ilgili araştırmalar gerçekleştirdiklerini ve bölgeler arası farklıları ortadan kaldırabilmek için ortaklıklar kurduklarını anlattı.

Bu yıl da öngörülemeyen zorluklarla karşı karşıya kalındığını aktaran Sultanoğlu, global ekonomik entegrasyonun binlerce yoksulun yaşam koşullarını iyileştirmek için ortaya koyulmuş iyi bir niyet olduğunu vurguladı.


- Son 20 yılda afetler 1,3 milyon insanın ölümüne neden oldu


Verilen bilgiye göre, günümüzde, insanların yüzde 43’ü kalkınma risklerine karşı kırılgan ortamlarda yaşıyor ve 2030 yılı itibarıyla bu oranın yüzde 62’ye yükseleceği tahmin ediliyor.

Son 20 yılda afetler 1,3 milyon insanın ölümüne neden oldu, 4 milyarı aşkın insanı etkiledi ve küresel ekonomiye en az 2 trilyon dolar civarında zarar verdi. 2014 yılında resmi kalkınma yardımlarının yalnızca yüzde 0,4’ü afet hazırlığına harcandı.

Yıllar içinde nispeten yüksek insani gelişme düzeyinden yararlanmış olan Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) bölgesi dahi bir takım şoklara ve krizlere maruz kaldı. Balkanlarda 2014 ve 2015 yıllarındaki sel felaketleri, Ukrayna’daki şiddet ve Suriye’deki çatışmalardan kaynaklanan mülteci krizinin kalkınma üzerinde önemli etkileri oldu.



- UNDP

UNDP, yaklaşık 170 ülke ve bölgede yoksulluğun ortadan kaldırılması, eşitsizlikler ve toplumsal dışlanmanın azaltılması hedefinin başarılmasına destek olmak için çalışıyor. Kalkınma sonuçlarını sürdürülebilir kılmak için ülkelere politika geliştirme, liderlik becerilerinin edinilmesi, ortaklık kurma, kurumsal kapasite ve dayanıklılık geliştirme gibi konularda yardımcı oluyor. UNDP, Batı Balkanlar, Türkiye, Kafkaslar ve Orta Asya'da 19 ülke ve bölgede çalışma yapıyor.

"Kalkınma sektörleri risklere karşı korunmalı"

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :