Kalkınma Bakanı Yılmaz Bingöl'de

Kalkınma Bakanı Yılmaz Bingöl'de

"Türkiye’de devletin o eski anlayışını bir tarafa bıraktık. Bazıları bunu hala anlayabilmiş değil. Çünkü kafaların içindekiler gerçeklere göre daha inatçı. Gerçekler değişiyor ama zihniyetler biraz daha geç değişiyor"

BİNGÖL (AA) - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Türkiye’de devletin o eski anlayışını bir tarafa bıraktık. Bazıları bunu hala anlayabilmiş değil; çünkü kafaların içindekiler gerçeklere göre daha inatçı. Gerçekler değişiyor ama zihniyetler biraz daha geç değişiyor" dedi.

Yılmaz, Tavz Kültür Sanat ve Kalkınma Derneği’nce Bingöl Üniversitesi’nde düzenlenen "2. Bingöl Kalkınma Çalıştayı"nda yaptığı konuşmada, daha çok kalkınmış ve gelişmiş bir Türkiye için çabaladıklarını söyledi.

Kalkınmayı sadece ekonomiden ve gelirden ibaret görmediklerini vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Kalkınma çok boyutlu bir kavram. İnsani kalkınma dediğimiz bir kavram haline getirtiyoruz. Yeni hükümet programımızın da merkezinde bu kavram var. Demokraside adımlar atıyoruz, hukuk devletini güçlendirmeye çalışıyoruz. Türkiye’de devletin o eski anlayışını bir tarafa bıraktık. Bazıları bunu hala anlayabilmiş değil; çünkü kafaların içindekiler gerçeklere göre daha inatçı. Gerçekler değişiyor ama; zihniyetler biraz daha geç değişiyor, geriden geliyor."

- 10. Kalkınma Planı

Yılmaz, yerel düzeyde insanların bir araya gelip, imkanlarını ve potansiyellerini belirlemeye çalıştığını görmekten mutluluk duyduğunu dile getirerek, "İşte yeni Türkiye’den biraz da bunu anlıyoruz" ifadesini kullandı.

Eskiden Türkiye’de merkezde birilerinin oturup bütün toplum adına karar verdiğini anımsatan Yılmaz, 10. Kalkınma Planı için iki yıldan fazla bir çalışma yürüttüklerini kaydetti.

Plana 10 binin üzerinde insanın doğrudan somut katkı sağladığını ve dünyanın dört bir yanında görev yapmış yöneticilerle toplantılar yaptıklarını vurgulayan Yılmaz, "Bunlarla birçok çalıştay yaparak 10. Kalkınma Planı hazırladık. ilk defa yerelden katkı aldık. Bu bir ilkti" diye konuştu.

- Büyüme hızı

Yılmaz, Türkiye'nin yeni reformlarla, yeni çalışmalarla çok daha ileri bir seviyeye geleceğini dile getirerek, demokrasinin kesintiye uğradığı dönemlerde ekonominin de kesintiye uğradığını kaydetti.

"Bir taraftan demokrasinin standartlarını arttıracağız, bir taraftan da ekonomimizi büyüteceğiz" diyen Yılmaz, büyümenin en düşük olduğu zamanların darbe dönemleri olduğunu belirtti.

Bakan Yılmaz, darbe yapıldığı dönemlerde Türkiye ekonomisinin "dip" yaptığını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İkinci kötü olduğu dönem, koalisyon dönemleridir. Darbelere göre daha iyi ama yine büyüme oranları düşüktür. En iyi olduğumuz dönemlerse bir partinin tek başına iktidar olduğu, güçlü siyasi liderlerin olduğu dönemleridir. Rahmetli Menderes ve Özal dönemi ile 12. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan dönemlerinde ülkemiz en büyük sıçramaları yapmıştır."

- Suriye ve Irak'taki çatışmalar

Yılmaz, Suriye ve Irak'aki çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye sığınan mültecilere kucak açtıklarını anımsatarak, şunları söyledi:

"İyi ki Türkiye var, iyi ki Türkiye’deki bu istikrar var, iyi ki Türkiye’de böyle bir yönetim anlayışı var. Bir de Türkiye’nin olmadığı bir ortamda bu bölgemizde yaşananları düşünün. Nereye sığınacaktı insanlar? Bu yük az bir yük değil. Herhangi bir gelişmiş ülke bile bu yükü öyle kolay kolay kaldıramaz. Ama Türkiye bunu başarıyor. Ölümden, şiddetten ve zulümden kaçan bu mazlum insanlara kucak açmaya devam edeceğiz." 

Kalkınma Bakanı Yılmaz, özgürlük olmadan kalkınmanın olmayacağını belirterek, "Özgürlüğün olmadığı yerde kalkınma olmaz. Özgür tartışmanın olmadığı yerde gerçek anlamda kalkınma olmaz. Ama özgürlüğü de iyi anlamamız lazım" dedi.

Çalıştaya Vali İbrahim Taşyapan, AK Parti Bingöl Milletvekili Eşref Taş, Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Burhanettin Baydaş ile çok sayıda davetli de katıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı