Kalaycı’dan turizm önerisi

Kalaycı’dan turizm önerisi

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Bütçe görüşmeleri esnasında yaptığı konuşmada, Turizm sektörünün sorunları ve Konya’nın tarihi kültürel değerlerini gündeme getirdi.

Turizm gelirinin artması için fiyatların yükselmesini sağlayıcı tedbirler alınması gerektiğini söyleyen Kalaycı, “Turizm sektöründe 2016 yılında yaşanan olumsuz gelişmelerden sonra 2017 yılında bir toparlanma sağlanmış ve 2018 yılında da rekora doğru gidilmektedir. Turizm sektöründeki rekabet avantajımız daha çok düşük fiyata dayalı olarak sürdürülmektedir. Sektörün sağlıklı gelişimi ve toplam turizm gelirinin artması için fiyatların yükselmesini sağlayıcı tedbirler alınmalı, ayrıca yüksek harcama gücüne sahip hedef turist kitlesine ulaşmak üzere daha fazla gelir getiren turizm çeşitleri geliştirilmelidir” dedi.

 

MİLLÎ KÜLTÜR ENDÜSTRİSİ KURULMALI

Kalaycı konuşmasının devamında Türk kültürünün ve değerlerinin daha iyi kavranması için milli kültür endüstrisi kurulması gerektiğinin altını çizdi. Türk ilim, kültür ve düşünce tarihinin bütün zenginliğiyle ortaya çıkarılması amacıyla araştırmalar etkin biçimde devam ettirilmesi gerektiğini de vurgulayan Kalaycı, “Türk kültürü ve sanatının yaşatılması, geliştirilmesi, tanıtılması ve yaygınlaştırılması amacıyla millî kültür endüstrisi oluşturulmalı, millî kültür değerlerimizin yıpratılması sonucunu doğuran, kültürel değerler kargaşasına sebebiyet veren, kültür hayatımızla ilgili temel millî mutabakatları bozan kayıtsızlık örneği uygulamalar önlenmelidir.  Farklı kültürler karşısında özellikle yeni nesillerin kültür şokuna uğramasına ve kimlik bunalımına düşmesine mani olacak kaliteli ve ihtiyaca cevap veren eserler ortaya konmasına yönelik millî kültür değerlerinin millete tanıtılması ve benimsetilmesini sağlayacak çalışmalar yapılmalıdır.

MİLLÎ BİLGİSAYAR OYUNLARI YAZILIM ENDÜSTRİSİ TEŞVİK EDİLMELİ

Konuşmasında bir çok konuyu ele alan Kalaycı, ele aldığı konularda çözüm önerileri ve tavsiyelerde bulundu. Kalaycı, Türk kültürünün çevre kültürler için cazibe merkezi hâline gelmesi sağlanması için çalışmalar yapılmasını önerdi. Kalaycı konuşmasının devamında şunları söyledi; “Çocukların kişiliklerinin oluşumu ve kültürel değerlerin özümsenmesi açısından millî çizgi film endüstrisi geliştirilmeli, üretilecek filmlerin dış satımı yoluyla kültürümüzün tanıtılması sağlanmalıdır. Çocukların bilgisayar oyunları vasıtasıyla yabancı kültürlerin etkisinde kalmasının önlenmesi için millî bilgisayar oyunları yazılım endüstrisi teşvik edilmelidir”

ÜLKEMİZDE EN FAZLA ZİYARET EDİLEN MÜZE HAZRETİ MEVLÂNA MÜZESİDİR

“Ülkemizin en önemli inanç destinasyonlarından birisi hâline gelen Konya her yıl önemli miktarda yerli ve yabancı turisti konuk etmektedir. Ülkemizde en fazla ziyaret edilen müze Hazreti Mevlâna Müzesidir. Konya’da sadece kent merkezi tarihî ve kültürel eserleriyle açık hava müzesi görünümündedir. Mevlâna Müzesi, İnce Minare, Karatay Medresesi, Selçuklu Köşkü, Kilistra, Ak Manastır, Sille, Aya Elena Kilisesi, Çatalhöyük Neolitik Kenti, Eşrefoğlu Camisi, Kubadabad Sarayı, Eflatun Pınarı, Fasıllar Anıtı, İvriz Kaya Anıtı, Isaura, şelalelerimiz, mağaralarımız, Meke Gölü’müz kültür ve turizm varlıklarımızdır.  Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde kayıtlı 17 yerinden biri Çumra ilçemizdeki Çatalhöyük Neolitik Kentidir. Türkiye’nin Dünya Geçici Miras Listesi’nde kayıtlı Konya Selçuklu Başkenti, Beyşehir Eşrefoğlu Camii, Eflatun Pınarı, Hitit Kaya Anıtı, Anadolu Selçuklu Medreseleri, İvriz Kültürel Peyzajı bulunmakta, Tuz Gölü Özel Doğa Koruma Alanı da doğal miras olarak yer almaktadır”

BEYŞEHİR GÖLÜ VE ÇEVRESİ, TURİZME KAZANDIRILMALI

“Anadolu’nun ortasında deniz seviyesinden 1.120 metre yükseklikte yer alan Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın “Cennet ya burası ya da buranın altında.” dediği, zengin flora, fauna varlıklarına ve ilgi çekici rekreasyon alanlarına sahip olması nedeniyle 1993 yılında millî park ilan edilen Beyşehir Gölü ve çevresi, turizme kazandırılmayı beklemektedir. Ülkemizde 20 ilde toplam 28 kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi bulunmaktadır. Maalesef bunları arasında Konya’mız yoktur.  Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, Selçuklu’nun başkenti olan Konya, sahip olduğu doğal, tarihî ve kültürel değerlere rağmen turizm sektöründe ekonomik anlamda kendisine düşen payı alamamakta ve mevcut potansiyeline rağmen bir cazibe merkezine dönüşememektedir. Bu sorunun çözümü için turizm altyapısının geliştirilmesi ve gelen turistin Konya'da konaklamasının yollarının bulunması gerekmektedir. Bunun için Konya’nın öncelikle kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi olarak kabul edilmesi, böylelikle turizm yatırımlarında daha fazla teşvik alabilmesi sağlanmalıdır”