Kalaycı’dan çiftçiler için kanun teklifi

Kalaycı’dan çiftçiler için kanun teklifi

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, “Çiftçinin temel girdilerinden vergi alınmamasını içeren 2 Kanun Teklifi” ile ilgili kanun teklifi verdi.

Kalaycı Meclisteki konuşmasında çiftçinin girdiler maliyeti yüzünden üretim yapamadığını söyleyerek verimliliğini olumsuz etkilendiğine değindi. Kalaycı kanun teklifinde şunları söyledi, “Ülkemizde çiftçi ve üretici çok zor günler yaşamaktadır. Girdi fiyatlarındaki aşırı yükselmeler ve ithalata dayalı politikalar üretim yapmayı neredeyse imkansız hale getirmiştir. Çiftçiler, girdi fiyatlarındaki artış nedeniyle yeterli girdi kullanamamakta ve bu da verimliliği olumsuz etkilemektedir. Gübre fiyatları bir yılda yüzde 100’ün üzerinde artmıştır. Çiftçi gübre alamayacak haldedir. Elektrik fiyatlarına yüzde 70 zam yapılmıştır. Çiftçi tarımsal sulamada ve seralarda kullandığı elektrikle ilgili borçlarını ödeyemeyecek durumdadır. Mazot fiyatı, ÖTV’den feragat edilmesine rağmen bir yılda yüzde 36 artmıştır. ÖTV yansıtıldığında çiftçinin mazot alabilmesi artık çok zor olacaktır”

ÜRÜN PARA ETMİYOR

Kalaycı kanun teklifinin devamında çiftçilerin bu olumsuzluklar birlikte yetiştirdiği ürünün para etmediğini dile getirdi. Kalaycı ürünlerin geçen yıla göre yüzde 10 zamlandığını fakat girdilerin yüzde 50 oranında artığını söyleyerek , “Çiftçinin ürünü ise para etmemektedir. Çiftçi, buğdayını ve arpasını bir önceki yıla göre yüzde 10 düzeyinde artırılan fiyat üzerinden satabilmiştir. 7 yıldır destekleme primi artırılmamaktadır. Çiftçi bu yıl 800 liraya sattığı arpasını, TMO’dan tohumluk olarak 1200 liradan alabilmektedir. Kontrolsüz ithalat politikaları üreticiyi perişan etmektedir. Yerli ve milli üretimimiz yok olmaktadır. Acilen gerekli tedbirler alınmazsa ülkemizde besicilik ve süt üreticiliği bitme noktasına gelecektir.

ÜRETİCİYE SAHİP ÇIKILMALI

Kalaycı, kanun teklifinde çiftçilere yapılacak destek ve kolaylaştırmaları söyledi. Kalaycı’nın açıklaması şu şekilde, “Çiftçilerimiz ve üreticilerimiz, bankalarca kıskaca alınmış olup borçları her yıl katlanarak artmaktadır. Tarım kesimindeki problemler çığ gibi büyürken, birçok çiftçi borcunu ödeyebilmek için tarlasını satmak zorunda kalmaktadır. Ürettiği ürünü değerinde satamayan ve girdilere gelen yüksek zamlarla beli bükülen, banka kredi borçları katlanarak artan çiftçimizin ve üreticimizin sorunlarına duyarsız kalınmamalı, kapsamlı bir destek paketi acilen uygulamaya konulmalıdır. Üreticiye sahip çıkılmalı, ithalata dayalı politikalar terkedilmelidir. Çiftçiye ve üreticiye verilen destekler artırılmalı ve zamanında ödenmelidir. Et ve Süt Kurumu ve Toprak Mahsulleri Ofisi, piyasayı düzenleyecek bir müdahale kurumu olarak etkin bir yapıya kavuşturulmalıdır. Çiftçilerin kredi, elektrik ve toprak reformu kapsamındaki arazi bedellerine dair borçları ertelenerek yeniden yapılandırılmalıdır. Çiftçinin ve üreticinin temel girdilerini ucuz alabilmesi sağlanmalıdır. Bu amaçla, TBMM Başkanlığına sunduğum 2 ayrı Kanun Teklifinde; Tarımsal sulamada ve seralarda kullanılan elektrik ile tarımsal üretimde kullanılan mazot, ilaç, tohum ve fide teslimlerine KDV istisnası getirilmesi, Tarımsal üretimde kullanılan mazottan Özel Tüketim Vergisi alınmaması öngörülmektedir”