Kalaycı’dan asgari ücret açıklaması

Kalaycı’dan asgari ücret açıklaması

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 2019 yılı bütçesi görüşmelerine kadın milletvekilleri yoğun ilgi gösterdi.

Bütçe görüşmelerinde konuşan MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, gençlerin geleceği, asgari ücret ve bazı konularda görüşlerini söyledi. MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, milli, manevi değerlerin korunması, yaşanılması, gelecek kuşaklara aktarılmasında ailenin önemine işaret ederek, Türk toplumunun temel taşı olan ailenin, ekonomik ve sosyal gelişmelerin yol açtığı olumsuz gelişmelere karşı korunamadığını belirtti.

Kalaycı, ailelerin borçla geçimini sağladığını, hane halkı borçlanmasının çığ gibi büyüdüğünü, gelir dağılımı adaletsizliğinin son yıllarda giderek bozulduğunu, işsizliğin kronik sorun haline geldiğini, genç işsizliğin kaygı verici boyutta olduğunu söyledi. Türkiye'nin, maden ocaklarında başta olmak üzere iş kazalarının önüne geçemediğini ifade eden Kalaycı, denetimlerin etkinleştirilmesi, iş sağlığı ve güvenliğinden asla taviz verilmemesi gerektiğini kaydetti. Asgari ücretin, çalışanların asgari gıda harcamasını bile karşılamadığını ifade eden Kalaycı, asgari ücretin açlık sınırının üzerine çıkarılmasını ve asgari ücretten vergi alınmamasını istedi. Kalaycı, "Emekliler de umutlu değil, emekli aylıkları yetmiyor. Elektrik, gaz, su faturaları ile sağlık kesintileri emekli aylığının önemli bir kısmını alıp götürüyor. " dedi. Engelli vatandaşların önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini ifade eden Kalaycı, engellilerin işe yerleştirilmesi, üretime katılması, topluma kazandırılması, kamuda engelli kotasının ve muhtaç, engelli aylıklarının artırılmasını önerdi.