Kalaycı, Şeker fabrikaları özelleştirmesi hakkında sert konuştu

Kalaycı, Şeker fabrikaları özelleştirmesi hakkında sert konuştu

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Sekreter Yardımcısı ve Konya Milletvekili Sayın Mustafa Kalaycı, Vergi Kanunları ile ilgili Kanun Tasarısı hakkında yaptığı konuşmada “şeker fabrikaları ile ilgili özelleştirme” konusunu gündeme getirdi

14 şeker fabrikasının özelleştirilmesi için ihaleye çıkarıldığını hatırltan Kalaycı, bu fabrikalar içinde Ilgın Şeker Fabrikası’nın da yer aldığını söyledi. Ilgın Şeker Fabrikası’nın en fazla kâr elde ettiğini de dile getiren Kalaycı, bölgenin fabrikayla birlikte hayat bulduğunu ifade etti. 
TÜRKŞEKER'in faaliyet raporlarının Ilgın Şeker Fabrikası kâr oranlarını sunan Kalaycı, “2015 yılı kârı 9,7 milyon lira, 2016 yılı kârı 19,7 milyon lira olup 2017-2018 pancar alım ve işletme kampanyası döneminde, 201 bin dekar alanda üretilen 1 milyon 455 bin ton pancardan 140 bin ton şeker üretmiş ve 33 milyon lira kâr elde etmiştir. O nedenle, zararı olduğu gerekçesiyle satılacağı bilgisi gerçek değildir. Tam aksine, Ilgın Şeker Fabrikası 2016 yılında en fazla kâr elde eden işletmedir. Konuya "Fabrika kârlı mı zararlı mı?" gözüyle bakılmamalıdır. Şeker fabrikalarının, bölgesel gelişme ve bölgeler arası gelişmişlik farklarının giderilmesi açısından büyük öneme sahip olduğu unutulmamalıdır” dedi. Kalaycı konuşmasının devamında Ilgın bölge halkının özelleştirmeye karşı olduğunu ve bölge halkının gelişmeleri büyük bir endişe içinde takip ettiğini dile getirdi. 
NBŞ’nin önü açılacak 
Kalaycı mecliste yaptığı konuşmada şeker fabrikalarının özelleştirilmesi durumunda Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ)’nin önünü açacağını söyledi. NBŞ zararlarını sıralayan Kalaycı, AB ülkelerinin NBŞ kullanma oranlarını da söyledi. AB ülkelerinden NBŞ kullanım oranını yüzde 1 oranlarında olduğunu hatırlatan Kalaycı, Türkiye’de ise bu oranın yüzde 15 olduğunun ve şeker fabrikalarının özelleştirilmesi durumunda bu oranın daha da artacağının altını çizdi. 
Acele edilmemeli 
Maliye Bakanlığı tarafından alınan kararı eleştiren Kalaycı, şöyle konuştu; “Sayın Maliye Bakanımız "40 bin kere düşündük." demiş ve sosyal özelleştirme yaklaşımıyla sözleşmelere hem çalışanların hem üreticilerin hakkını güvence altına alan, asgari beş yıl boyunca üretimi garanti edecek hükümler koyduklarını açıklamıştır. Sadece 5 yıl için düşünmek yetmez; 5 yıl sonra ne olacak? Sayın Bakanın açıklamasından şeker fabrikaları özelleştirildikten beş yıl sonra kapatılabilir anlamı da çıkmaktadır MHP, özelleştirmede halka arz yönteminin esas olmasını, stratejik kuruluşların özelleştirilmesinde seçici olunmasını savunmaktadır. Şeker fabrikalarına yönelik özelleştirme uygulamalarında acele edilmemesini ve tüm fabrikaların ayrı ayrı değerlendirileceği teknik çalışmalar yapılmasını öneriyoruz.  Şeker fabrikalarının üretime devam etmelerini sağlamak üzere üreticinin kendi fabrikalarını işletmesinin önü açılabilmelidir. Hâlen çiftçi kooperatiflerine ait kârlı ve iyi bir şeklide işletilen şeker fabrikaları bulunmaktadır.
Türk şeker sanayisi ve şeker sektörü ekonomik ve sosyal getirileri yönünden iyi analiz edilmeli, sektörün yaşatılmasına yönelik tüm tedbirler alınmalıdır. Şeker fabrikaları ölçek büyüklüğü ve teknoloji açısından revize edilerek modernizasyonu yapılmalı, verimlilikte uluslararası rekabet avantajı sağlanabilmelidir. Yüksek olan nişasta bazlı şeker kotaları aşağı çekilmeli, tatlandırıcıların şekere ikame edilmesi mutlaka önlenmelidir.

Haber Merkezi