Kalaycı, gizli planlar içinde olanlara seslendi ‘Herkes kimle el sıkıştığını göstersin!’

Kalaycı, gizli planlar içinde olanlara seslendi ‘Herkes kimle el sıkıştığını göstersin!’

Cumhur İttifakı’nın MHP Komisyon Başkanı Mustafa Kalaycı, bazı partilerin gizli ittifaklar kurduğunu söyleyerek, “CHP’nin kimlerle ittifak kurduğunu halkımız görmesini istiyoruz” dedi.

2019 seçimlerinde partilerin ittifak kurabilmeleri için tüm engellerin kaldırıldığını hatırlatan Cumhur İttifakı’nın MHP Komisyon Başkanı Mustafa Kalaycı, bazı partilerin gizli ittifaklar kurduğunu söyleyerek, “CHP’nin kimlerle ittifak kurduğunu halkımızın görmesini istiyoruz” dedi.

1031870895.jpg

Partilerin ittifak kurarak seçimlere girmesinin önündeki 12 Eylül Darbe kurallarını kaldırdıklarını söyleyen Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, CHP’nin halen perde arkasında HDP, gizli gizli ittifak kurduğunu dile getirdi.

CHP, HALEN GİZLİ İTTİFAK KURUYOR

MHP Genel Sekreter Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, AK Parti ile kurulan ittifak sürecini Memleket Gazetesi’ne değerlendirdi. AK Parti-MHP İttifak Komisyonu’nun MHP Komisyon Başkanı olan Kalaycı, partilerin ittifak kurabilmesi yönündeki tüm engellerin kaldırıldığını, artık açık ve şeffaf olarak partilerin ittifak kurabileceğini dile getirdi. 12 Eylül darbe yasasının değiştiğini, artık partilerin ittifak kurmasında hiçbir engel kalmadığının altını çizen Kalaycı, CHP’nin ittifak kurma çalışmalarını halktan sakladığına dikkat çekti. CHP’nin halen gizli ve sinsi planlar içinde olduğunu yineleyen Kalaycı, “İttifaklar artık hukuki zeminde ve şeffaf şekilde yapılacak. Artık Türk milleti kim kiminle ittifak kuruyor, bunu görebilecek. CHP, referandumda ortaya çıkan yüzde 49 ‘Hayır’ oranının tamamen hayır bloku olarak tanımlıyor. 2019 yılında yapılacak olan seçimde HDP ve Vatan Partisi ile ittifak kurabilir. Bunu da millet açık açık görsün. Perde altından kirli, gizli hesaplara artık gerek kalmadı. İttifak düzenlemesini hukuki zemine oturtmamıza rağmen CHP halen HDP ile gizli gizli görüşmelerini sürdürüyor. Halen kiminle ittifak kurduğunu gizlemek istiyor. CHP’nin HDP ve uzantılarıyla birlikte açıkça yapmalarını istiyoruz. Halkımız da bunların kimden yana olduğunu, yıllarca kimlerle iş birliği içinde olduğunu bilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

1032397934.jpg

ENGELLER KALDIRILDI

Demokrasinin artık geliştiğini ve Türkiye’nin önündeki engellerin kaldırıldığını söyleyen Kalaycı, geçmiş dönemlerde kurulan ittifaklardaki zorlukları anlattı. İttifak kurulacak partilerin önündeki engellerden en büyüğünün ittifakın başındaki partiye geçecek milletvekilinin istifa edip ittifak başındaki partinin listesinden görünmesini hatırlattı. yeni düzenlemede bunların olmadığın söyleyen Kalaycı, “Yeni yaptığımız ittifak düzenlemede ise ittifakları hukuki zemine yerleştirdik. Zaten var olan seçim ittifaklarını daha açık ve şeffaf hale getirdik. Artık partiler kurumsal kimlikleriyle ortaya çıkarak bir başka partiyle ittifak yaptıklarını resmi olarak açıklayabilecekler. Yeni düzenlemede de ittifak kurulan partinin listesine girebilmek için kendi partisinden istifa etmesine gerek kalmıyor. Geçmiş örneklere de bakılırsa seçim ittifakı geçmiş dönemlerde de yapılmıştır. Refah Partisi çatısı altında, İslahat Demokrasi Partisi ittifak yaptılar. Yine 1991 yılında Sosyal Demokrat Halk Partisi SHP, PKK’nın siyasi uzantılarıyla ittifaklar yaptı. 2007 yılında CHP, DSP ile ittifak yaparak DSP adaylarını kendi listelerinden gösterdi. 7 Haziran seçimlerinde de Saadet Partisi, BBP ile ittifak yaptı” dedi.

BBP, İTTİFAKTA YER ALABİLİR

Büyük Birlik Partisi (BBP) ve Saadet Partisi (SP)’nin, Cumhur İttifakı tarafında yer almalarını da değerlendiren Milletvekili Kalaycı, böyle bir ittifakta hiçbir sorunun bulunmadığını dile getirdi.

BBP parti olarak girdiği zaman oy oranları da dikkate alındığında milletvekili çıkaramaması durumu olduğunu hatırlatan Kalaycı, “BBP, İttifaka destek veriyor ve bu anlamda da herhangi bir partiyle ittifak olabilir. Bu doğrultuda AK Parti ile görüşmeleri devam ediyor. Bu şekilde destek olma imkanı var. Normalde ittifakın da ana görüşünde Büyük Birlik Partisi’nin dahil olduğu görüşü hakim. Son olarak yapılan parti ittifakı düzenlemelerinde seçimlere hakkı olan bir partinin seçimlere katılmayarak bir başka partiden aday olabilmelerinin önünü açtık. İttifak kuran partiler diğer partilerden istifade etmek için aday gösterilebilecek. Dolayısıyla ittifakta BBP yok demek doğru olmuyor, usul olarak farklı bir şekilde söz konusu. AK Parti – MHP listelerinde girmesi söz konusu olabilir” dedi.

BBP, SONUÇLARI ÇOK ETKİLEMEZ

BBP’nin ittifakta yer almasıyla sonucun çok etkilemeyeceğini dile getiren Kalaycı, “Cumhur İttifakı AK Parti ve MHP tarafından kuruldu. Dolayısıyla bu ittifaka katılacak partiler, AK Parti ve MHP listelerinden katılması gerekiyor. Yeni kanun teklifinde de zaten ittifakların iki den çok partinin katılmasının önünde engel bulunmuyor. Kendi kurumsal parti kimliği ile katılmayan her parti, birbiri arasında ittifak kurarak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılabilir” dedi.

SP, AK PARTİ İLE GÖRÜŞÜYOR

Saadet Parti’sinin Cumhur İttifakında yer alma talebini de değerlendiren Kalaycı, “Bizimle bir görüşmeleri olmadı. SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeleri sürüyor. Bu konunu tam olarak içeriğini bilmiyoruz. Genel Başkan Karamollaoğlu’nun açıklamaları ise ayrı bir ittifakta yer alacağını işaret ediyor. Fakat SP’nin Cumhur İttifakında yer almasında MHP tarafından bir sakınca bulunmuyor” dedi.

resimid_8675116.jpg

İTTİFAKTA AYNI AMACA HİZMET VAR

Cumhur İttifakı’nın seçimlerde lider olması durumunda ittifakta yer alan partilerin bakanlık gibi önemli görevler istemesi gibi durumları da değerlendiren Kalaycı, “Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde, bakanları direkt olarak Cumhurbaşkanı seçecek. Eski günlerdeki gibi koalisyon hükümeti gibi bir durum asla söz konusu olmayacak. Bunun yanında milletvekilleri aynı anda bakan olamayacak. İttifakla ile Koalisyon arasında en büyük farklardan birisi de budur. İttifak’ta aynı amaca hizmet etmek için partilerin bir araya gelmesi söz konusudur. Fakat koalisyonlarda ise pay alma, ortak yönetim durumu vardır” şeklinde açıklamalarda bulundu

Servet R. Çolak – Memleket

 

 

 

Cumhur İttifakı Komisyon üyeleri

 

AK Parti ile MHP arasında uyum yasaları ve ittifak çalışmaları için komisyon kuruldu.  Komisyonun AK Partili üyeleri ise şu şekilde;

Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop (Başkan),

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül,

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal.

 

MHP’nin ise komisyon üyeleri şu şekilde;

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, (Başkan)

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak,

MHP İstanbul Milletvekili Faruk Aksu.