Kahvehanede, "halkı kin ve düşmanlığa sevk etme" davası

Kahvehanede, "halkı kin ve düşmanlığa sevk etme" davası

Okmeydanı'ndaki bir kahvehanede yapılan ve sosyal medyada paylaşıldıktan sonra tartışmaya konu olan konuşmaya ilişkin 2'si firari 4 sanığın, "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçundan üçer yıl hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı- İst

İSTANBUL (AA) - Okmeydanı'ndaki bir kahvehanede yapılan ve sosyal medyada paylaşıldıktan sonra tartışmaya konu olan konuşmaya ilişkin 2'si firari, 2'si tutuklu 4 sanığın, "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçundan üçer yıl hapis istemiyle yargılanmasına başlandı.

İstanbul 36. Asliye Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmaya, tutuklu sanıklar Ayşegül Başar ve Hamit Dışkaya katıldı. Bu sanıkları 23 avukat temsil etti.

Duruşmada savunması alınan Ayşegül Başar, "Ben Halkevleri üyesiyim. Reina saldırısı ve öncesinde IŞİD adlı terör örgütünün yaptığı saldırılar ve yeni yıl kutlamasından önceki gazete ve medyadaki haberlerle yeni yılı kutlayanların düşmanca gösterilmeleri, ayrıca hedef gösterilmeleri ve saldırganın da yakalanmamış olması, tehdidin halen devam ediyor olduğunu düşündüğümüz için bir farkındalık yaratmaya çalıştık." diye konuştu.

- "Konuşmanın içeriğinde şiddet çağrısı yoktur"

"Ergin" ve "Himmetcan" ile Mutlu Cafe'ye gittiklerini ve "Ergin"in içinden geldiği gibi konuştuğunu anlatan Başar, "Daha önceden bu konuda herhangi bir hazırlığımız olmadı. Sanıklardan Hamit Dışkaya tesadüfen kahvehanede bulunuyordu, o bizimle birlikte değildi. Konuşmanın içeriğinde herhangi bir şiddet çağrısı yoktur. Hiçbir şekilde halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmedim. Söylenen sözlerde de böyle bir durum yoktur. Bu nedenle üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum." ifadelerini kullandı.

Sanık Hamit Dışkaya da 51 yıldır aynı kahvehaneye gittiğini ve olay günü 3 gencin gelip kahvehane sahibinden izin alarak dava konusu sözleri söylediklerini aktararak, "Ben o konuşmayı duydum ve hiçbir şekilde rahatsız olmadım. O konuşma yapılırken görüntüye ben de girdiğim için tutuklandım. Bu nedenle üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum." diye konuştu.

Beyanları sorulan sanık avukatları, suçun maddi ve manevi unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle müvekkillerinin beraatlerine ve tahliyelerine karar verilmesini talep etti.

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme, tutuklu sanıklar Ayşegül Başar ve Hamit Dışkaya'nın, suçun vasıf ve mahiyeti, öngörülen cezanın alt ve üst sınırı ile delillerin toplanmış olmasını gözeterek tahliye edilmesini kararlaştırdı.

Mahkeme, duruşmayı 12 Ekim'e erteledi.

- İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosunca hazırlanan iddianamede, 1 Ocak 2017'de V.K'nın Twitter hesabından bildirimi üzerine soruşturma başlatıldığı belirtilerek, sosyal medyada dolaşan bir video kaydında üç erkek bir kadının bir kahvehanede yaptığı konuşma içeriğine yer veriliyor.

Söz konusu videodaki konuşmanın şüpheli Ergin Çavik tarafından yapıldığı ve yanında diğer 3 şüphelinin bulunduğu aktarılan iddianamede, şüphelilerden Ayşegül Başar ve Hamit Dışkaya'nın soruşturma kapsamında tutuklandığı, diğer iki şüphelinin ise firari olarak arandığı kaydediliyor.

Diğer şüphelilerin firari oldukları için ifadelerine başvurulamadığı belirtilen iddianamede, şüpheli Dışkaya'nın ifadesinin aksine suça konu video görüntüleri incelendiğinde, diğer şüphelilerin hemen arkasında ayakta durur vaziyette bulunduğu bildiriliyor.

Konuşmanın sosyal paylaşım sitelerinden farklı halk kitleleri arasında gerilime ve ciddi tartışmalara sebebiyet verdiği, bu nedenlerle suçun yasal unsurlarının oluştuğu kaydedilen iddianamede, şüphelilerin "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçundan ayrı ayrı 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :