KAGİDER'den kadınlar için çağrı

KAGİDER'den kadınlar için çağrı

KADİGER, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayımladığı açıklamada, 2025'e kadar Türkiye'ye 50 bin yeni kadın girişimci kazandırılması ve 5 milyon kadına daha istihdam sağlanması için çağrıda bulundu- KAGİDER Başkanı Oktar:- "Türkiye bütün bunları hay

İSTANBUL (AA) - Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), 2025 yılına kadar Türkiye'ye 50 bin yeni kadın girişimci kazandırılması ve 5 milyon kadına daha istihdam sağlanması için çağrıda bulundu.

KAGİDER tarafından, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla derneğin kadın odaklı 2025 beklentilerinin yer aldığı bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, dernek yetkilileri, 2025'e kadar Türkiye'de kadın hakları, istihdamı, temsiliyeti ve girişimciliğiyle ilgili beklentilerini paylaşırken, Türkiye'ye 50 bin yeni kadın girişimci kazandırılması ve 5 milyon kadına daha istihdam sağlanması için çağrıda bulundu.

Derneğin, 2025'e kadar kurumlarda kadın çalışan ve üst düzey kadın yönetici oranının yüzde 50 olmasını hedeflediği aktarılan açıklamada, KAGİDER'in girişimcilik eğitimini tamamlayıp işini kuran kadınların sayısının 50 bine ulaşması, genel ve yerel yönetim fotoğraflarında erkekler kadar kadınların da görünmesi ve kamunun kadın girişimciliğinin artırılması için ihalelerde kadın tedarikçiler için yüzde 50 hedef konulması beklentilerine yer verildi.

Açıklamada, KAGİDER'in beklentileri arasında 2025'e kadar medyanın iletişim dilinde kadın-erkek eşitliğini bütünüyle içselleştirerek, toplumda eşitlikçi dilin benimsenmesini sağlamasının da bulunduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Kadınların istihdama katılması ve istihdamda kalabilmesi için 20 bin kadın girişimcinin kreş açması ve hükümetin kreş teşviklerinde bulunması çağrısında bulunuyoruz. Türkiye'de kadın akademisyen oranının yüzde 43 olması ve kadının toplumsal durumunun analiz edilip sorunların tespit edilerek, çözüm haritasının oluşturulmasına bilimsel katkıda bulunulması, yanı sıra Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) her türlü veriyi cinsiyet eşitliğini göz önüne alan bakış açısıyla derlemesi de KAGİDER’in beklentileri arasında. KAGİDER'in ulusal ve uluslararası tüm sivil toplum kuruluşlarından beklentisi, kız çocukların eğitiminden kadın sağlığına, işte eşit ücret hakkından kadına karşı şiddetle mücadeleye kadar kadın hareketinin her alanında varlık gösterilmesi yönünde. Dernek sanat camiasına ise kadınların hak mücadelesinin gündemde tutulması için çağrıda bulunuyoruz."

KAGİDER açıklamasında, 2014'te G20 Brisbane Liderler Zirvesi'nde 2025'e kadar 3 milyon kadının daha istihdam edilmesi için imza atan Türkiye'nin, bu hedefi aşarak 5 milyon kadının iş gücüne katılmasını sağlaması için çağrıda bulunuldu.


- "2025'e kadar 5 milyon kadın istihdama katılsın"


Açıklamada görüşlerine yer verilen KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, 8 Mart'ta farklı ve herkesi düşünmeye sevk edeceğini umdukları böyle bir çağrıyla Türkiye'deki kadınların geleceğe yönelik umutlarını dile getirmek istediklerini belirtti.

Oktar, "Bazılarına hayal gibi görünebilir ama eğer toplum olarak bu hayalleri paylaşırsak 2025'te umutlarımızın, beklentilerimizin gerçekleşmemesi için hiçbir neden bulunmuyor. Türkiye bütün bunları hayata geçirecek ekonomik ve sosyal güce sahiptir. Yeter ki toplumda bu yönde kararlı bir irade olsun. Yeter ki kadınların toplumda her alanda hak ettikleri konumu kazanmalarını zorlaştıran erkek egemen, cinsiyetçi kültürle mücadele edilsin. Türkiye'nin ülke olarak 2023'e ve ötesine uzanan bir vizyonu var. Bu vizyonun hayata geçmesi de kadınların ekonomik ve sosyal alanlarda güçlenmesine bağlıdır. Dolayısıyla bizim hayallerimiz Türkiye'nin geleceğidir." değerlendirmesinde bulundu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :