Kafkasya’da 118 dil konuşuluyor

Kafkasya’da 118 dil konuşuluyor

HİSDER’de Kafkasları anlatan emekli bürokrat Muammer Yavuz, Kafkasya’nın 118 dilin konuşulduğu çoklu bir etnik yapıya sahip olduğunu belirterek “Kafkas milletleri dininei örf ve adetlerina bağlı cesur halklardan oluşuyor” dedi.

Hikmet İlim Sanat Derneği’nin Mayıs’ın ilk haftası Pazartesi Sohbetleri’nde “Kafkaslar” gündeme geldi. Kafkasları gezen ve Kafkas halkları ile ülkeleriyle ilgili çarpıcı bilgiler vererek izlenimlerini paylaşan elektrik mühendisi ve MEDAŞ’tan emekli bürokrat Muammer Yavuz, rahmetli dedesinin Romanya ve Galiçya cephesinde bulunduğunu ve Numan Kurtulmuş Paşa’nın tabur imamı olduğunu belirterek Nuri Paşa’nın komutasındaki Kafkas İslâm Ordusunda da bulunduğunu dile getirdi. Azerbaycan’da kurulan ilk Türk Cumhuriyetini kuranlar arasında dedesinin de olduğunu kaydeden Muammer Yavuz, dedesinin, kendisini kucağına aldığı zaman Ahmet Cevat’ın yazdığı Çırpınırdı Karadeniz marşını söylediğini belirterek konuşmasına başladı.

Ahmet Keleşoğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sohbette, Kafkasları 1990 yılında gezdiğini ifade eden Yavuz, “Kafkaslara gitmemiz ve oraları gezip görmemiz lâzım. Kafkas bölgesine otobüs veya uçakla gitme imkânı var. Antalya’dan gelip Trabzon ve Iğdır’a giden otobüsler var. Konya’dan da geçen bu otobüsler sizi Gürcistan’a kadar 75-100 liraya götürüyor. Gürcistan’dan sonra Bakü’ye kadar giderseniz 140 lira ödersiniz” dedi.

Gürcistan, Azerbaycan, Dağıstan, Çeçenistan-İnguş bölgeleri hakkında bilgiler veren Yavuz, Karadeniz’in doğu kıyısında, Güney Kafkasya’da yer alan yaklaşık 4 milyon nüfusa sahip Gürcistan’ın başkentinin Tiflis olduğunu, pasaport veya nüfus cüzdanıyla bu ülkede 90 gün kalmanın mümkün olduğunu belirterek Acara bölgesinde; 400 bin Müslümanın yaşadığını yüzde 7oranında Ermeni ve yüzde 9 oranında da Azeri nüfusu bulunduğunu söyledi. Dünyaca meşhur şifalı su kaynakları ve kaplıcaların bulunduğu Gürcistan’da, dünyanın en büyük botanik bahçesinin de Batum şehrinde olduğunu ifade eden Yavuz, Tiflis’teki FETÖ okullarının kapatıldığını ve Şeki şehri ile Meram Belediyesi’nin de “kardeş şehir” olduklarını söyledi. Şeki’nin sünni olduğunu ve Türk şehitliklerinin de bu şehirde bulunduğunu belirten Yavuz, Azerbaycan’ın 8 milyon nüfusu olduğunu ve Karabağ-Laçin hattında Kürtlerin yoğun olduğu bölgede PKK kamplarının bulunduğunu kaydetti.

kafkasya’da-118-dil-konusuluyor-(3).jpg

DERBENT’DE EZAN SESLERİ YANKILANDI

Azerbaycan’ın bağımsızlığını kazandığı yıllarda ve Elçibey’in Cumhurbaşkanlığı döneminde Türkiye’nin, Azerbaycan’a 70 uçak dolusu her türlü yardımda bulunduğunu dile getirerek Derbent şehrindeki anılarını da paylaşan Yavuz, 200 bin nüfusa sahip Derbent’teki Cuma Mescidi’nde ezan okuduğunu ve bu mescidde Cuma günleri Osmanlı geleneğine göre hutbe okunduğunu, Türkiye Diyanet Teşkilatının bu bölgede muhakkak bir dini okul açması gerektiğini söyledi.

Çeçenistan-İnguş bölgesini de gezdiğini ve Çeçenistan’ın 2 milyon olan nüfusunun, Cevher Dudayev’in şehit edilmesinden sonra 1,5 milyona, daha sonra 1 milyonun altına kadar indiğini belirten Yavuz, Türk Cumhuriyetleri dahil Kafkaslar’da bağımsızlıklarına kavuşan halkların tam olarak bağımsızlıklarını elde edemediklerini ifade ederek “Türk Cumhuriyetlerinde ve Kafkasya’da Moskova’nın izni alınmadan ne cumhurbaşkanı ne de başbakan olunamaz. Çeçenistan da Rusya’ya bağlı bir özerk cumhuriyet idi. Kafkaslar çoklu etnik halklardan oluşan bir milletler topluluğu. Kafkaslar’da 118 dil konuşuluyor. Burada nüfusu 1,500 olan ve Gök Tengri’ye inanan Televüt Türkleri de var. Kafkaslar mutlaka gezilip görülmeli. Kafkas halkları dinlerine, örflerine bağlı cesur ve yiğit insanlardan oluşuyor.” dedi.

Soru-cevap kısmından sonra Muammer Yavuz’a, HİSDER’in teşekkür plaketini eski MEDAŞ Genel Müdürü Tevfik Gazel ile HİSDER Başkan Yardımcısı Mustafa Dündar birlikte takdim ettiler.Haber Merkezi

kafkasya’da-118-dil-konusuluyor-(4).jpg