Kadri Şençalar'ı anma konseri yarın gerçekleşecek

Kadri Şençalar'ı anma konseri yarın gerçekleşecek

İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, Türk sanat müziği sanatçısı, yorumcu...

İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, Türk sanat müziği sanatçısı, yorumcu ve udi Kadri Şençalar için anma etkinliği düzenleyecek.

Türkiye'de ilk defa Türk musikisi dergisini çıkaran, Türk Musikisi Mensupları Sendikası’nı kuran ve ilk ud metodunu yayınlayan Şençalar'ı anma konseri, yarın İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilecek.

Onur Nar'ın yöneteceği konserde, Çiğdem Yarkın, Bekir Ünlüataer, Ayşen Birgör ve Dilek Türkan solist olarak sahne alacak.

"Ah Güzel İstanbul", "Neyleyim Köşkü" ve "Gezdiğim Dikenli Aşk Yollarında" şarkılarıyla birlikte 100 civarında eserin besteleyen sanatçının "Gönlüm Yaralı", "Görmedim Ömrümün Asude Geçen Bir Demini" ve "Ey Güzel İstanbul" şarkılarının aralarında yer aldığı on altı bestesi konserde seslendirilecek.

- Bir dönemin film müziklerini o besteledi

Kadri Şençalar, 1912'de Eyüp’te doğdu. Çocukluk yılları Tarabya'da geçen Şençalar, dokuz yaşındayken bir Rum müzik hocasından ve kemani Cemil Bey'den keman dersleri aldı. Ailesiyle İstanbul'dan Bursa'ya yerleşen Şençalar, burada ud hocası Tevfik Bey'den nota ve usul öğrendi.

Soyadı kanununun çıkmasının ardından dinleyicileri tarafından "Şençalar" soyadına uygun görülen sanatçı bu soyadını aldı.

Şençalar, ailesiyle birlikte tekrar İstanbul'a yerleşmesinin ardından, İstanbul Belediyesi konservatuvarında eğitim görmeye başladı. Darülaceze'de uzun yıllar müzik öğretmenliği yapan sanatçı, Türkiye'de ilk kez Türk Musiki Dergisini çıkarıp yayınladı, Türk Musikisi Mensupları Sendikasını kurdu ve ilk ud Öğrenme Metodu kitapçığını yayınladı.

Yusuf Nalkesen, Abdullah Yüce, Zeki Müren, Neşet Ertaş gibi birçok ünlü ismin yetişmesine katkıları olan Şençalar, 1950 ve 1960'lı yılların filmlerine bestelediği müziklerle büyük ilgi gördü.

İstanbul Radyosu’nda muntazam olarak ud icra etmeye başlayan sanatçı, kendi ismiyle bir plak şirketi kurdu ve yurt dışında da konserler verdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :