Kadir Gecesi

Kadir Gecesi

Bursa, Konya, Mardin, Hakkari, Muğla ve Karabük'te, Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı ve ''bin aydan daha hayırlı'' olarak kabul edilen Kadir Gecesi'nde vatandaşlar camileri doldurdu

ANKARA (AA) - Bursa, Konya, Mardin, Hakkari, Muğla ve Karabük'te, Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı ve ''bin aydan daha hayırlı'' olarak kabul edilen Kadir Gecesi'nde vatandaşlar camileri doldurdu.

Kadir Gecesi'ni camilerde geçirmek isteyen çok sayıda vatandaş Ulucami, Yeşil ve Emir Sultan camileri başta olmak üzere kentteki birçok camide iftardan önce hazır bulundu. Camilerin etrafında orucunu açan vatandaşlar, akşam ve yatsı ile teravih namazını eda etti, okunan Kur'an-ı Kerim, mevlit ve ilahileri dinledi.

Akşam namazından önce Ulucami avlusuna ve Orhangazi Parkı'na gelen vatandaşlar oruçlarını burada açtı. Binlerce kişi, başta Gazze olmak üzere İslam dünyasındaki sıkıntıların son bulması için birlikte dua etti. Caminin girişinde ve şadırvanında uzun kuyruklar oluştu.

Vatandaşlar, Ulucami'nin içinin yanı sıra avlusu ve bahçesinde de teravih namazı kıldı. Bazı Müslüman turistlerin de camiye geldiği görüldü. Vatandaşların Kur'an-ı Kerim okuduğu caminin bahçesinde turistler de fotoğraf çekti. 

Bu arada, teravih namazını kıldıran Bursa Müftüsü Mehmet Emin Ay, namazın ardından ramazanın bereketi ve Kadir Gecesi'nin önemine vurgu yaptı.

-Konya-

Konya'da da vatandaşlar camilere akın etti. 

Kentteki tarihi Sultan Selim, Şerafettin ve Aziziye gibi birçok cami cemaatle doldu taştı. 

Kadir Gecesi'ni ibadetle geçirmek isteyen ve tarihi Sultan Selim Camisi'nde namaz kılmak isteyen çok sayıda kişi, Mevlana Meydanı'na sığmadı. Bunun üzerine vatandaşlar, araçların geçtiği yolda namaz kıldı.

Mevlana Meydanı'ndaki namaza kadın ve çocuklar da yoğun ilgi gösterdi.

-Şehir Meydanı'nda Gazze duası- 

Anadolu Gençlik Derneği (AGD), Gazze'de artarak devam eden vahşete "dur^" demek için Şehir Meydanı'nda "Kadir Gecesi İftardan Sahura Kadar Filistin'e Dua" etkinliği düzenledi. 

Seccade ve sefer taslarıyla meydanda toplanan vatandaşlar, yanlarında getirdikleri yiyeceklerle iftar yaptı.

Okunan Kur'an-ı Kerim, mevlit ve ilahileri dinleyenler akşam ve yatsı ile teravih namazını eda etti.

AGD Konya Şube Başkan Yardımcısı Abdurrahman Korkmaz, burada yaptığı konuşmada, Kadir Gecesi'ni ibadet, dua ve zikirle geçirmek için toplandıklarını söyledi.

İsrail'in Gazze halkına yönelik yaptığı saldırıların devam ettiğini aktaran Korkmaz, "600'den fazla Müslüman şehit edildi. Yaralıların sayısı giderek artıyor. Sağlık merkezleri, ambulanslar özellikle vurulmaktadır. Acı dayanılmaz boyutlara ulaştı. Kardeşlerimize yapılan saldırıların vahşetin son bulması için bu mübarek gecede el açmaya geldik" dedi.

Konuşmaların ardından alanda kurulan dev ekranlarda Gazze'de yaşanan vahşetin görüntüleri izletildi. Teravih ve tesbih namazı, gıyabi cenaze namazı kılındı.

Etkinlik İslam coğrafyasında dökülen kan ve gözyaşının son bulması için edilen dua ile son buldu. 

-Mardin-

Mardin'de Kadir Gecesi, kentin dışında bulunan ve 100 yıl aradan sonra ilk kez geçen yıl ibadete açılan 700 yıllık tarihi Kasımiye Medresesi'nde ihya edildi.

Mardin Müftülüğü'nün, kentin güneybatısında yer alan ve 550 yıl boyunca İslam alimi yetiştiren Kasımiye Medresesi'nde düzenlediği Kadir Gecesi özel programına Vali Mustafa Taşkesen, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. 

Müftü Dursun Ali Coşkun, yüce Kur'an'ın kadri ve kıymetinin bilindiği anda Kadir Gecesi'nin kıymetinin bilineceğini, Kur'an-ı Kerim'den uzaklaşıldığı anda Müslümanların kendi benliklerinden ve Allah'tan uzaklaşacaklarını söyledi.

Coşkun, Kadir Gecesi'nin Kur'an'a koşma, Kur'an'la buluşma, Kur'an'ın evrensel mesajını anlama ve bu mesajı hayata tatbik etme gecesi olduğunu belirtti.

İl Müftüsü Coşkun, şöyle konuştu: 

"Bugün maalesef İslam aleminde mabetlerimiz kan gölüne dönüşmüş durumda. Ne yazık ki, insanlığın topyekun kadrini yitirerek zillete düçar olduğu bir gün yaşıyoruz. Kadir Gecesi'nin bir anlamı da tazyik, şeref ve hüküm gecesidir. Ama bizler, yüce Kur'an'ın rahmet yüklü mesajını tam olarak idrak edemediğimiz için bugün İslam aleminde, insanlık aleminde öyle bir dram yaşanıyor ki... Bugün Gazze halkına, masum çocuklarına, kadınlara ve insanlara dua ederek bu geceyi ihya edelim. Mağdur Gazze halkına, masum çocuklara, kadınlara, insanlara dua ederek, Kadir Gecesi'ni ihya edelim."

Kadir Gecesi münasebetiyle, normalde ilk katı ibadete ve ziyarete açık olan medresenin üç katı ibadete açıldı. Medresenin ikinci ve üçüncü katları kadınlara tahsis edildi.  

Bu arada, diğer camilerde teravih namazını kıldıktan sonra Kasımiye Medresesi'ndeki programa katılmak için yüzlerce vatandaşın gelmesi sebebiyle yoğunluk yaşandığı gözlendi.

-Hakkari-

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde Merkez Ulu Cami, Kadir Gecesi dolayısıyla ibadet etmek isteyenlerle doldu.

Teravih namazını eda eden vatandaşlar, okunan Kur'an-ı Kerim, mevlit ve ilahileri dinledi. Suriye, Irak ve Filistin'de yaşamını yitirenler için dualar edildi.

Vatandaşlar teravih namazından sonra tesbih namazı kıldı.

-Muğla-

Muğla'da Kadir Gecesi nedeniyle Merkez Kurşunlu Camisi'ndeki Sakal-ı Şerif, vatandaşların ziyaretine açıldı.

Merkez Kurşunlu Camisi'nde bulunan Sakal-ı Şerif, ilahiler eşliğinde sedef kaplamalı sandukasından açılarak sergilendi. 

Duygulu anların da yaşandığı ziyarette, bazı vatandaşlar cep telefonlarıyla Sakal-ı Şerif’in fotoğrafını çekmeye çalıştı.

İl Müftüsü Abdurrahman Koçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sakal-ı Şerif’i Kadir Gecesi dolayısıyla tesbih namazının sona ermesiyle ziyarete açtıklarını söyledi. 

Sakal-ı Şerif'e vatandaşların yoğun ilgisi olduğunu ifade eden Koçak, şöyle konuştu:

"Merkez Kurşunlu Camimiz Kadir Gecesi nedeniyle dolup taşarken Sakal-ı Şerif'i görmek isteyen birçok insan gözyaşlarını tutamadı. Ramazan ayında Müslümanlar üzerinde çok büyük sıkıntılar var. Şu mübarek gecede hep beraber elimiz Rabbimize açarak, gönüllerimizi birbirimize açarak din kardeşlerimiz için dua ettik. Hazreti Muhammed, tüm insanlık için rahmettir. Biz ona ne kadar yakın olursak, o kadar daha mutlu, huzurlu ve iç içe oluruz. Sevgi, kardeşlik ve dayanışma içerisinde oluruz." 

Sakal-ı Şerif ziyaretine Vali Mustafa Hakan Güvençer, Menteşe Kaymakamı Zekir Arslan ile vatandaşlar katıldı.

-Milas-

Milas'taki Firuz Bey ve 2. Gümüşkesen Camisi'nde Kadir Gecesi nedeniyle Sakal-ı Şerif, vatandaşların ziyaretine açıldı.

Firuz Bey Camisi'nde ilahiler eşliğinde açılan Sakal-ı Şerif ve 1865 yılında basılan Kur'an-ı Kerim'i görmek isteyen vatandaşlar yoğunluk oluşturdu.

Firuz Bey Cami İmamı Mustafa Öngel, bu yıl Sakal-ı Şerif'in ilk kez ziyarete açıldığını söyledi.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini belirten Öngel, "Vatandaşlarımızın ilgisinden memnunuz. Aynı zamanda camimizde bulunan 1865 yılında basılan yaldızlı bir Kur'an-ı Kerim'i de vatandaşlarımıza gösteriyoruz" diye konuştu.

-Karabük-

Kadir Gecesi Safranbolu'da da idrak edildi. 

Kadir Gecesi dolayısıyla iftarın ardından camilere akın eden çok sayıda vatandaş, teravih namazını kılıp, okunan mevlit ile ilahileri dinledi. 

Safranbolular, 1840’lı yıllardaki Köstendil Kaymakamı Hasan Paşa’nın türbesi, Hızır (Hıdır) Paşa’nın mezarı ve Kurtuluş Savaşı’nın kahramanlarından Dr. Ali Yaver Ataman’ın anıt mezarının bulunduğu Hıdırlık Tepesi'nde teravih namazı kıldı. 

Hazreti Muhammed'e ait Sakal-ı Şerif de gece dolayısıyla tarihi Köprülü Mehmet Paşa Camisi'nde vatandaşların ziyaretine açıldı. Camiye gelen vatandaşlar, teravih namazının ardından cami imamı tarafından sandukasında getirilen Sakal-ı Şerif'i görme imkanı elde etti.

Kaynak:Haber Kaynağı