"Kadınların İşgücüne Katılımının Az Olması Ekonomide Ayak Bağı"

"Kadınların İşgücüne Katılımının Az Olması Ekonomide Ayak Bağı"

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Türkiye Direktörü Marquet:

BAHATTİN GÖNÜLTAŞ/FATİH ERKAN DOĞAN - Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Direktörü Jean Patrick Marquet, Türkiye'de kadınların işgücüne katılım oranının düşüklüğünün önemli bir sorun olduğunu belirterek, "Bu oranın yüzde 30'un altında olması ekonominin önünde önemli ayak bağı" dedi. 

Marquet, "Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı"na ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Programın Türkiye için önemli olduğunu belirten Marquet, "Çünkü kadınların işgücüne katılımı çok düşük, yüzde 30'un altında. Erkeklerin işgücü katılımının yarısından az. Bu durum ekonominin önündeki ayak bağı" dedi. Marquet, Türkiye'nin daha fazla kadını işgücüne kazandırarak, tam büyüme potansiyelini elde edebileceğini belirtti. 

Programın amacının sadece kadınları desteklemek olmadığını vurgulayan Marquet, "Nihayetinde biz küçük işletmeleri büyütmek istiyoruz. Kadın girişimci sayısı birçok nedenden dolayı çok az. Kadınların mal varlığı sahibi olma ihtimali az olduğu için kullanacakları kredilere teminat gösteremiyorlar. Burada birçok faktör kadınların özel destek ihtiyacı olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

Marquet, programın kadın girişimcilerin kurdukları şirketlere, pazarlamadan şirket yönetimine kadar danışmanlık hizmetlerini de kapsadığını dile getirerek, "Aynı zamanda bu işletmelere kredi verilmesi için yerel bankaların desteklenmesini de içeriyor. Bankaları eğitiyoruz ve bağışçılarımız sayesinde bir miktar risk teminatı sağlayarak, bankaların daha fazla risk almasını sağlamaya çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

Yardımcı olmaya çalıştıkları işletmelerin halihazırda kurulu ve işleyen firmalar olduğunu anlatan Marquet şöyle dedi:

"Bunun iyi bir örneği, iki kadının sahibi olduğu Diyarbakır'daki bir araç kiralama şirketi. Şirketin, elektronik rezervasyon için bir web sitesi yoktu. Müşteriler hizmete erişimi sorunlu olduğu için şirketin potansiyelinin farkında olmuyorlardı. Biz de bu şirkete internet sitesinde elektronik rezervasyon sunması için teknik yardım sağladık. Bu yardım şirketin cirosunu yüzde 29 oranında arttırdı, işyeri açısından oldukça büyük bir etkisi oldu ve sadece bu büyümeyle şirketin iki yeni personeli işe almasını sağladı."

Kadın işletmelerinde bilgi, deneyim ve finansmana erişimde eksiklik olduğuna dikkati çeken Marquet, bunları gidermek için KOBİ'lere bilgiye ulaşmada teknik yardım yaptıklarını ve finansmana erişimi kolaylaştırmak için de yerel bankalarla çalıştıklarını söyledi. 

Marquet, Türkiye'deki her bankanın her fikre açık olmadığını belirterek şöyle devam etti:

 "Bizim enerji verimliliğinde, konut yatırımlarında, kadının iş hayatındaki konumu ve tarım gibi alanlarda uygulamalarımız var. Yani çeşitli bankalara sunduğumuz ve onların stratejilerini en uygun olanı seçebildiği araçları sunuyoruz. Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı'nı örnek alırsak, geçen yıl programa başladık ve şuanda kayıt olmuş dört banka var. Vakıfbank, Finansbank, İş Bankası ve Türkiye Ekonomi Bankası (TEB). Bu yıl içinde kayıt olmasını beklediğimiz iki bankayla da konuşuyoruz."

- Gaziantep öncelikli bölge

Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı, bölgenin sanayideki önemli merkezlerinden Gaziantep’i "öncelikli bölge" olarak belirledi.  Programın temel amacı ise kadın girişimciliğinin ülke ekonomisindeki rolünü artırmak ve kadınlar tarafından yönetilen işletmelerin büyümesini sağlamak olarak belirlendi. Türkiye'de kadınlar tarafından yönetilen işletmelerin, destekten faydalanmak üzere programa başvuruda bulunmaları bekleniyor. 

Programa ilgi gösteren Türk bankalarına EBRD tarafından 300 milyon avroya kadar kredi akışı sağlanacak. AB ve İŞKUR, kredi imkanlarının iyileştirilmesi, küçük işletmelere danışmanlık ve bankalara teknik destek verilmesi amacıyla programa toplam 38 milyon avroluk destek sağlıyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı