Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü

CHP Bursa Milletvekili Kayışoğlu:- "Kadına yönelik şiddet evrensel bir sorun. Siyasi çıkar gözetilmeden çözülebilmesi için ortak mücadele gerekir"

TBMM (AA) - CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, kadına yönelik şiddetin evrensel bir sorun olduğunu, siyasi çıkar gözetilmeden çözülebilmesi için ortak mücadele gerektirdiğini kaydetti.  

 Kayışoğlu, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla beraberinde milletvekilleriyle parlamentoda basın toplantısı düzenledi. 

Kadına yönelik şiddetin evrensel bir sorun olduğunu vurgulayan Kayışoğlu, siyasi çıkar gözetilmeden çözülebilmesi için ortak mücadele gerektirdiğini kaydetti. 

Sorunun birden fazla boyutu bulunduğunu dile getiren Kayışoğlu, "Eğitimden sosyal projelere, barınmadan istihdama, engelli kadınların sığınma evlerine alınmamasına kadar çok farklı alanlarda sorunun çözülmesi için politika değişikliklerine ihtiyaç var. Bugün acil olarak cezai alanda caydırıcılık için bazı yasalarda değişiklik yapılmasına ihtiyaç vardır. Cezai önlemler dışında devletin kadına yönelik şiddeti önleyecek tedbirleri de bir an önce alması ve başta fiziki koşullarda olmak üzere birçok değişiklik yapılması gerekmektedir" diye konuştu.

 

-"En güvenli yer zannedilen"

 

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, yüzyıllardır kadına uygulanan fiziksel, psikolojik, cinsel, sosyal, ekonomik şiddetin bugün de acımasızca devam ettiğini ifade etti.

Kadına yönelik şiddetin, kentli, köylü, eğitimli, eğitimsiz, varsıl, yoksul, genç, yaşlı, ev kadını, çalışan kadın farkı olmaksızın tüm kadınların ortak sorunu olduğunu kaydeden Sarıhan, kadınların, özellikle kendileri için en güvenli yer zannedilen aile içinde, aile bireylerinin şiddetine maruz kaldığını belirtti. Sarıhan, kadınların, kendilerine yönelik şiddetin bir insan hakkı ihlali olduğu gerçeğini, yıllardır haykırdığını, bu konuda hukuksal korumalar yaratmaya çabaladığını kaydetti.

Araştırma sonuçlarına göre kent koşullarında 100 kadından 38'i, kırsal kesimde ise 43'nün fiziksel şiddete maruz kaldığını dile getiren Sarıhan, yaşama hakkının, en temel hak olduğuna işaret etti. Sarıhan, bu hakkın ortadan kaldırılmasına neden olan siyasal ve toplumsal anlayışla mücadelede, öncelikle hukuksal düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi.

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka da "Gün geçmiyor ki kadınlarımız katledilmesin, şiddet görmesin. Kadınlarımız bir yandan yoksullukla, işsizlikle mücadele ederken diğer taraftan hayatta kalma mücadelesi veriyorlar. Yeni atanan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı'ndan, Özgecan yasası olarak tanımlanan kanun teklifine destek vermesini, bir an önce çıkarılması için gerekli adımları atmasını bekliyoruz" dedi.

 

-"Gülüm soldu"

 

Basın toplantısında Bolu'da arkadaşlık teklifi kabul edilmediği için sınıf arkadaşı tarafından öldürülen Dilay Gül'ün annesi Tülay Gül de yer aldı.

Üzerinde "Bir Gül daha soldu" yazan kızının fotoğrafını taşıyan Gül, "Çocuğumu sadece okula yolladım, okumasını istedim. Hiç tanımadığı insan tarafından vahşice öldürüldü. Gülüm soldu, güneşim soldu, ben karanlıktayım ama başka anneler karanlığa düşmesin. Herkes, herkesi kesemesin, cezalar ağırlaştırılsın. Benim güneşim bitti. Devlet buna el atsın, çocuklar katledilmesin. Benim çocuğumun suçu neydi?" diyerek duygularını paylaştı. 

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı