Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu alt komisyon toplantısı

Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu alt komisyon toplantısı

Engelli Kadın Derneği üyesi Aksaç:- "Hem engelli olarak hem de kadın olarak ayrımcılığa maruz kalıyoruz"

TBMM (AA) - Engelli Kadın Derneği üyesi Gizem Tanay Aksaç, "Hem engelli olarak hem de kadın olarak ayrımcılığa maruz kalıyoruz" dedi.

Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu bünyesinde kurulan "Türkiye'de Yaşayan Engelli Kadınlar ile Engellilere Bakmakta Olan Kişilerin Sorunları ve Çözüm Önerileri Konulu Alt Komisyonu", AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun başkanlığında toplandı.

Engelli Kadın Derneği üyesi Gizem Tanay Aksaç, derneğin kurulma sebebinin engelli kadınların toplumda görülmemesi ve haklardan tam olarak yararlanamaması olduğunu söyledi. Aksaç, derneğin, engelli kadınların sorunları, ayrımcılık, kadına yönelik şiddet gibi atölye çalışmaları yaptığını vurguladı.

Engelli kadınların şiddete maruz kaldığını ve toplum içerisinde yalnız bırakıldıklarını ifade eden Aksaç, şöyle devam etti:

"Hem engelli olarak hem de kadın olarak ayrımcılığa maruz kalıyoruz. Şiddet gören bir kadın, kadın sığınma evine basamak olduğu için çıkamıyorsa bu engelli kadınlara yapılan ayrımcılığın en açık göstergesidir. Ev içinde dahi engelli kadının bir rolü ve statüsü yok. Biz, 'sahibin nerede' sorusuna çok maruz kalıyoruz. Tek başıma kamu alanı veya özel bir alana gittiğim zaman bu soruya maruz kalıyorum. Restorana eşimle birlikte gittiğimde bile benim sipariş veremeyeceğimi düşünerek karşımdaki kişiye 'ne yer' diye soruyorlar."

Aksaç, kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda engelli kadınların özel bilgilendirme yöntemine ihtiyacı olduğunu kaydetti.

- "Engelli bireyler insan haklarından eşit yararlansın"

GATA Engelli Danışma ve Koordinasyon Biriminden Hemşire Ayşe Sarı, kızının da bedensel engelli olduğunu ve engellilerin her konuda dezavantajlı olduğunu söyledi. Sarı, alt komisyonun kurulmasının ardından büyük umutlar besleyen engellilerin olduğunu bildirdi. Sarı, engelli bireylerin eğitiminde büyük sorunların olduğuna işaret ederek, "Üniversite sınavında işitme engelli bir bireyin tüm eğitimde yaşadığı dezavantajları nedeniyle gramer yapısında sıkıntılar yaşanıyor. İşaret diliyle soru sistemine geçilmiş olması lazım. Engelliler her zaman açık liseye gitmek zorunda kalıyor." diye konuştu.

Engelli Avukat Arzu Şenyurt Akdağ, doğuştan engelli olduğunu ve yaşamının hak mücadelesi ile geçtiğini ifade etti. Akdağ, görme engelliler için yollarda yapılan sarı çizgilerin büyük bir farkındalık yarattığına işaret etti. Akdağ, "Engelli bireyler temel insan haklarından eşit ve tam yararlansın" dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :