"Kadın arı yetiştiricileri artmalı"

"Kadın arı yetiştiricileri artmalı"

Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Elevli:-"Kadınlarımızın arı yetiştiriciliğine ilgililerinin artması halinde Türk arıcılığı daha hızlı gelişecek ve bal üretiminde dünya liderliğinin elde edileceğine inanıyoruz"

GİRESUN (AA) - Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kubilay Elevli, kadınların arı yetiştiriciliğine ilgililerinin artması halinde Türk arıcılığının daha hızlı gelişeceği ve bal üretiminde dünya liderliğinin elde edileceğine inandıklarını söyledi.

Elevli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, odalarına kayıtlı bin 500 üyenin sadece 35'inin kadın olduğunu belirtti.

Son yıllarda devlet tarafından sağlanan desteklere kadınların ilgisinin arttığını ifade eden Elevli, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca "Genç Çiftçi Hibe Programı" kapsamında Giresun'da destek sağlanacak 50 arıcılık projesinden 27'sinin kadınlar tarafından hazırlandığına işaret etti.

Elevli, kadınların arı yetiştiriciliğinde erkeklerden daha başarılı olduğunu vurgulayarak, "Hayatın her alanında yer alan kadınlarımız, arı yetiştiriciliği için de adeta biçilmiş kaftan. Erkeklere göre çok üstün özellikleri bulunuyor. Örneğin başta ana arı olmak üzere arıyı çok iyi tanırlar. Ana arı yetiştiriciliğinde çok çok iyiler. Larva transferini de erkeklerden daha başarılı yapıyorlar." dedi.

Arıcılıkta birçok hastalığın hijyen kurallarına uyulmamasından kaynaklandığına işaret eden Elevli, kadınların özellikle sağımlarda hijyen kurallarına ayrı önem verdiğini söyledi.

Elevli, kadınların üretim yaptıkları balların kalitesinin mükemmel seviye olduğunu belirterek, elde edilen bal üretim miktarlarının da erkek yetiştiricilere göre daha fazla olduğunu kaydetti.

Arı yetiştiriciliğinde kadınlara mutlaka pozitif ayrımcılık uygulanması ve daha fazla desteklenmesi gerektiğini savunan Elevli, "Kadınların arı yetiştiriciliği sektöründe daha fazla yer alması Türkiye'nin yararınadır. Bayanlarımız sayesinde Türk balının kalite ve üretim miktarı artacaktır. Devlet tarafından kendileri için özel hibe projeler hazırlanmalı. Kesinlikle kendilerine daha fazla teşvik sağlanmalı. Kadınlarımızın arı yetiştiriciliğine ilgililerinin artması halinde Türk arıcılığı daha hızlı gelişecek ve bal üretiminde dünya liderliğinin elde edileceğine inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :