Kadıköy'de çiçekçinin öldüğü kazaya ilişkin dava

Kadıköy'de çiçekçinin öldüğü kazaya ilişkin dava

Bağdat Caddesi'nde otomobiliyle çarptığı çiçekçi Mehmet Emin Kaya'nın ölümüne neden olduğu iddia edilen sürücünün yargılanmasına başlandı

Kadıköy Bağdat Caddesi'nde otomobiliyle çarptığı çiçekçi Mehmet Emin Kaya'nın ölümüne neden olduğu iddiasıyla "bilinçli taksirle ölüme neden olma" suçundan 9 yıla kadar hapis cezası istemiyle hakkında dava açılan sürücü Murathan Öztürk'ün yargılanmasına başlandı.

Anadolu 77. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Murathan Öztürk, ölen çiçekçi Mehmet Emin Kaya'nın ailesi ile avukatlar katıldı.

Kimlik tespitinin ardından savunmasını yapan sanık Öztürk, şunları anlattı:

"Kaza günü arkadaşımla Kalamış'ta sahur yaptıktan sonra bana ait araçla Bağdat Caddesi üzerinde seyir halindeydim. Orta şeritten ilerliyordum. İki aracın arasından ilerlerken sahil yoluna inmek amacıyla direksiyonu sol tarafa kırdım. Bu sefer solumdaki aracı fark edince çarpmamak için direksiyonu sağa yönelttim ve aracın hakimiyetini kaybettim. Dikkatsiz ve tedbirsiz şerit değiştirirken kaldırımda bulunan çiçekçi tezgahına çarptım. Araçtan indim. Çiçeklerin arasında bir insan kolu fark ettim. Rahmetliyi çiçeklerin arasından çıkardım, kafasını elime aldığımda kan ve et parçaları geldiğini fark ettim. Kazayı gören kişiler de toplanınca korkup paniğe kapıldım, olay yerinden uzaklaştım. Bu olayda kusurlu olduğumu kabul ediyorum."

Hakim Çağan Hanımeli'nin olay anında alkollü olup olmadığını sorduğu Öztürk, "Ramazan ayındaydık. Alkol almadım. Ramazan ayında olduğumuz için alkol ve uyuşturucu kullanmam da söz konusu olamaz" dedi.

 

- "Kendimi cezaevine yakıştıramıyorum"

Öztürk, hakim Hanımeli'nin "Uzun bir süre neden kaçtın? Alkollü olduğun için kaçtığın iddiası var" sorusunu, "Ben olaydan sonra alkol aldığım ortaya çıkmasın diye değil, korktuğum için kaçtım. Olaydan 2 saat sonrasına ait alkol olmadığına dair özel bir hastaneden rapor aldım. Kimse istemeyerek sebep olduğu bir olaydan dolayı cezaevine girmek istemez. Ben hukuk fakültesi öğrencisiyim. Kendimi cezaevine yakıştıramıyorum" şeklinde yanıtladı.

Ölen çiçekçinin babası Mehmet Selim Kaya ise olay sonrasında sanık ya da yakınlarından kendilerini arayıp taziyede bulunan olmadığını belirterek, "Sadece tanımadığım birisi geldi. Bu kişi bana sanık tarafından birilerinin benimle görüşmek istediklerini söyledi. Ben de kendilerine önce sanık teslim olsun, ondan sonra konuşalım dedim" ifadesini kullandı.

 

- Tanık dinlendi

Duruşmada tanık olarak dinlenilen Serhat Aksoy, olay günü Murathan Öztürk ile aynı araçta olduklarını ifade ederek, "Birlikte Kalamış'ta sahur yaptık. Daha sonra araçla yola çıktık. Ben telefonuma baktığım için kazanın nasıl meydana geldiğinin farkında değilim. Murathan öyle tehlikeli manevralar yaparak araç kullanmaz. Alkol de kullanmaz. Ben de olaydan sonra şoka girdim. Murathan oradan uzaklaşınca ben de onunla birlikte uzaklaştım" diye konuştu.

Hakim Hanımeli, Aksoy'a "En önemli görgü tanığı sensin ama kazayı görmemişsin nedense" dedi.

Baba Kaya da "Olaydan sonra ikisi de kaçmışlar. Ölüyü önemsemiyorlar. Emniyete veya ambulansa haber verseler belki şu an oğlum yaşayacaktı" diye konuştu.

Sanık Murathan Öztürk de, olay sonrasında kazayla ilgili basında haberlerin yapıldığını belirterek, "Basın beni alkolik ilan etmiştir. Basının yargıya etki edeceğini düşündüğüm için olaydan sonra kaçtım. Amacım adaletten kaçmak değildi. Olaydan dolayı büyük pişmanlık duyuyorum. Tahliyemi talep ediyorum" ifadesini kullandı.

Mahkeme, sanığın soruşturma aşamasında uzun süre kaçmış olmasının adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağı yönünde kanaat oluşturduğunu belirterek, Murathan Öztürk'ün tutukluluk halinin devamına karar verdi ve duruşmayı erteledi.

 

- Aileden açıklama

Duruşma bitiminde gazetecilere açıklama yapan çiçekçinin ağabeyi Cengiz Kaya, amaçlarının hak aramak olduğunu dile getirerek, "Biz ne için uğraşıyoruz? Emsal bir karar çıksın, öyle bir ceza verilsin ki bir daha kimse o şekilde araba kullanamasın. Bu şekilde araba kullanıp kaza yapan da çarptığı kişinin bir insan olduğunun, canlı olduğunun bilincine varıp bırakıp kaçmasın. Bizim tek isteğimiz bu" dedi.

 

- İddianameden

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Murathan Öztürk'ün otomobiliyle Bağdat Caddesi üzerinden Kızıltoprak yönüne ilerlerken direksiyon hakimiyetini kaybederek kaldırım üzerinde bulunan çiçekçi tezgahına ve arka tarafında yatmakta olan Mehmet Emin Kaya'ya çarparak ölümüne neden olduğu belirtiliyor.

Şüphelinin kaza sonrasında kaçtığı ve 87 gün boyunca yakalanamadığı aktarılan iddianamede, Öztürk'ün "bilinçli taksirle ölüme neden olma" suçundan 2 yıldan 9 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı