Kadayıf ustası fabrikasyon ürüne direniyor

Kadayıf ustası fabrikasyon ürüne direniyor

Nazilli'de elle kadayıf yapan Engin Topçuoğlu, fabrikasyon ürünlere direnerek dede mesleğini sürdürmeye çalışıyor

AYDIN (AA) - Aydın'ın Nazilli ilçesinde dede mesleğini sürdüren Engin Topçuoğlu, elle kadayıf yaparak fabrikasyon ürünlere direniyor. 

Topçuoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailesinin 100 yıldır kadayıf işiyle uğraştığını, eşi Huriye Topçuoğlu ile dede mesleğini yaşatmaya çalıştıklarını söyledi. 

Ailenin, üçüncü kuşak kadayıf ustası olduğunu bildiren Topçuoğlu, son dönemde fabrikasyon ürünlerin çıktığını ancak bunların elle yapılanın tadına ulaşamayacağını belirtti. 

Fabrikasyon ürünler ile elle yapılanın farkını anlatan Topçuoğlu, "Elle yapılan kadayıf 3 gün sonra küflenirken, fabrikasyonlar 40 gün de kalsa küflenmez. Çünkü biz küflenmemesi için kadayıfa katkı maddesi koymuyoruz. Bu lezzeti tadanlar biliyor. Bayramlarda 24 saat çalışıyoruz. 2 kilo kadayıf almak için uzun süre bekleyenler oluyor. Fabrikasyon ürün ile elle yapılan kadayıf asla bir olamaz" diye konuştu.

- "Meslek yok olmak üzere"

Meslekte çırak bulmakta zorlandıklarını da kaydeden Topçuoğlu, kısa süre sonra bu işi sürdüren kimsenin kalmayacağını söyledi.

Topçuoğlu, "Meslek yok olmak üzere. Gençler üniversiteden mezun oluyor ama işsiz geziyor. Bu tür mesleklere yönelseler hem para kazanırlar hem de geleneksel işler yaşatılır. Yetkililerden de bu tür mesleklere destek vererek, yok olmasının önüne geçilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı