Kaçak elektrik kullanan abonelere "şafak" baskınları

Kaçak elektrik kullanan abonelere "şafak" baskınları

Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki 7 ilde faaliyet gösteren Aras EDAŞ görevlileri, yörede, özellikle kış aylarında artan kaçak elektrik kullanımının ve elektrik arızalarının önüne geçmek için polis destekli 100 kişilik bir ekip ile sabah saatlerinde ev ve işyerle

ERZURUM (AA) - Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki 7 ilde faaliyet gösteren Aras EDAŞ görevlileri, yörede özellikle kış aylarında artan kaçak elektrik kullanımını ve elektrik arızalarını önlemek amacıyla polis desteğindeki 100 kişilik bir ekiple abone denetimlerini sıklaştırdı.

Doğu Anadolu'daki Erzurum, Erzincan, Bayburt, Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı'dan sorumlu olan Aras EDAŞ görevlilerince yapılan araştırmada, yörede kaçak elektrik kullanımının özellikle kış aylarında yoğunlaştığı saptandı.

Bunun üzerine kış etkisini tamamen göstermeden harekete geçen Aras EDAŞ, 100 kişilik bir ekip oluşturdu.

Beraberlerindeki polisler ile sabahın erken saatlerinde yöredeki illerde sayaçları kontrol eden görevliler, kaçak elektrik kullananların elektriğini kesip mühürledikten sonra haklarında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuyor.

Yörede en fazla kaçak elektrik kullanımının olduğu Ağrı'nın Patnos ve Doğubayazıt ilçelerinde denetimlerini sıklaştıran görevliler, diğer illerde de zaman zaman sabahın erken saatlerinde kaçak kullanımını önlemek ve kaçak kullanım sebebiyle yaşanabilecek arızalarının önüne geçmek amacıyla "şafak" baskınları yapıyor.

Aras EDAŞ Genel Müdürü Fikret Akbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yörede 7 ile enerji hizmeti verdiklerini ifade ederek, yörede kaçak elektrik kullanımının özellikle kışın arttığına işaret etti.

Kendilerinin de kaçak elektrik kullanımıyla ilgili her zaman mücadele içinde olduklarını belirten Akbaş, kış öncesi bu denetimleri hızlandırdıklarını dile getirdi.

Akbaş, kaçak elektrik kullanımı ile mücadelelerinin süreceğini vurgulayarak, "Patnos ve Doğubayazıt ilçelerinde yüzde 80 civarında kayıp kaçak oranı var. Bu, bizim o bölgeye sağladığımız enerjinin yüzde 80'nin maalesef kaybolması demek. Kesinlikle dürüst vatandaşlarımızın hakkını korumak için kaçak kullanan kişileri mutlaka tespit edip adli süreci uygulayacağız." dedi.

- "Kaçak elektrik kullanımı arızalara yol açıyor"

Fikret Akbaş, kaçak elektrik kullanımının arızalara yol açtığına işaret ederek, kaçak kullanımının yoğun olduğu bölgelere sık sık denetimler ve kolluk kuvvetleriyle operasyon yapıldığını aktardı.

Patnos ilçesinde 100 kişilik ekiple yaklaşık 3 bin civarında abone taraması yapıldığını ve bin 200 abonenin kaçak kullandığı tespitinde bulunulduğunu aktaran Akbaş, "Kaçak kullanan kişiler için en kısa sürede savcılığa suç duyurusunda bulunulacak." ifadelerini kullandı.

Amaçlarının "bağcıyı dövmek değil, kaçakla mücadele olduğunu" vurgulayan Akbaş, "Kaçak kullanmayan vatandaşlara teşekkür ediyorum. Dürüst olmayan ve çalmaya tenezzül edenlerle de mücadelemizi sonunu kadar sürdüreceğiz." diye konuştu.

Akbaş, denetimler sonucu Doğu Anadolu'da genel olarak kaçak elektrik kullanım oranını düşürdüklerini dile getirerek, "Kayıp kaçak oranımızı yüzde 30'lara düşürmüş durumdayız. Doğu'daki diğer bölgelere göre bizim durumumuz biraz daha iyi." dedi.

-"Kullanılan elektrik tüketimiyle kaçak tespiti yapılıyor"

Kaçak kullanımların denetimler dışında da tespit edilebildiğini anlatan Akbaş, şunları kaydetti:

"Kaçak kullanımları sadece operasyonla yerine giderek değil kullandıkları tüketimle de tespit edebiliyoruz. Bu konuda teknolojik yatırımlarımız var. Bu yatırımlarla hangi vatandaşın nerede kaçak kullandığını daha oraya gitmeden ekiplerimiz yaklaşık olarak buluyor ve ona göre gidiyor. Biz teknolojik, şebeke ve diğer yatırımlara da devam ediyoruz. Bölgemizde geçen yıl 200 milyon lira yatırım yaptık. İnşallah bu yıl da aynı civarda yatırım yapmaya çalışıyoruz. Bir taraftan yatırım yaparken bu kaçak kullanım hem bizim maalesef şebekelerimizi bozuyor hem de dürüst vatandaşlarımızın sağlıklı enerji kullanmasına engel oluyorlar."

Akbaş, tüketicilerin kaçak elektrik kullanımı ile ilgili ihbarlarını 444 7 850 numaralı Çözüm Merkezi veya www.arasedas.com internet sitesi aracılığı ile kendilerine bildirilmesi durumunda gereken işlemlerin ivedilikle yapılacağını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :