• BIST 107.700
  • Altın 144,091
  • Dolar 3,5280
  • Euro 4,1445
  • Konya 29 °C
  • FETÖ, darbeci askerler için fon oluşturmuş
  • Teröristbaşının sapkın din anlayışı: Öldü, dirildi, geldi...
  • Milyonlarca çalışana zam müjdesi
  • FETÖ, darbeci askerler için fon oluşturmuş
  • Teröristbaşının sapkın din anlayışı: Öldü, dirildi, geldi...
  • Milyonlarca çalışana zam müjdesi

Kabızlık, şişkinlik ve spazm şikâyetlerinden kurtulun

Ayşe Duran

Şişkinlik, spazm ve kabızlık sık karşılaşılan sindirim sitemi rahatsızlıkları olup sağlıklı beslenme sayesinde üstesinden gelinebilir.

 

Sık Ama Az Yiyin

Sindirim sisteminizi büyük ana yemekler ile yormak yerine sık sık ama az yemeye gayret gösterin. Günde 3 ana öğün 3 ara öğün yapmaya çalışın. Akşam yemeğinizde midenizi yormayan hafif zeytinyağlı sebze yemeklerini tercih edin. Yatmadan 2 saat önce yemek yemeyi kesin.

 

Bol Su İçin

Su kabızlığı önlemede oldukça etkilidir. Ayrıca ishal sorunu yaşayanlarında mutlaka kaybolan sıvının yerine günde en az 8-10 bardak su tüketmeleri gerekir.

 

Düzenli ve Yeterli Beslenin

Yemek saatlerinin düzenlenmesi ve öğün atlamadan beslenmek barsakların düzenli çalışmasını sağlar. Özellikle kahvaltı, barsaklarınızı çalışmak üzere uyaran önemli bir öğündür. Mutlaka güne sağlıklı kahvaltı tabağı ile başlayın.

 

Gaz Yapan Besinlerin Tüketimine Dikkat Edin

Özellikle yoğun gaz şikâyetiniz varsa, kurubaklagil, karnabahar, lahana gibi besinlerden bir süre uzak durun.

 

Daha Çok Egzersiz Yapın

Mümkün olduğunca hareketi artırarak, yürüyüş, hafif koşular, yüzme, plates hareketleri gibi aktivitelere zaman ayırmanız hem belirtileri azaltacak hem de sağlıklı yaşam dengenizi korumanıza yardımcı olacaktır.

 

Sigarayı Bırakın

Sigaranın diğer pek çok zararları ile beraber sindirim sistemi üzerinde de olumsuz etkileri vardır. Bu nedenle eğer sigara kullanıyorsanız, sigara içilen ortamlardan da uzak durun.

 

Stresten Uzak Durun

Stres artık yoğun günlük hayatın bir parçası haline geldiyse de küçük önlemler ile hayatımızdan uzaklaştırmamız gereken bir unsur olduğu tartışılmaz bir gerçektir.

Yemeklerinizi sakin ve olabildiğince yavaş yemeye çalışın.

Stres ile başa çıkmanızı kolaylaştıracak yöntemler kullanın: Meditasyon, sevdiğiniz bir müziği dinlemek ve benzeri gibi.

 

Rahatsızlığını Artırdığını Düşündüğünüz Besinlerden Uzak Durun

Sindirim sitemi rahatsızlığı olan hastalıklar kişiden kişiye değişmekle beraber bazı yiyeceklere hassasiyet gösterdiği gözlemlenmiştir. Bu nedenle rahatsızlığınızı artırdığını düşündüğünüz yiyecekleri belirleyerek bu yiyeceklerden uzak durmaya çalışmak size yarar getirir. Eğer net olarak hangi yiyeceğe karşı hassasiyet gösterdiğinizi tespit edememiş iseniz, besin günlüğü tutarak bu yiyecekleri belirleyebilirsiniz. Diyetisyeninize danışmadan ana gıdaları kesmek vücudunuzu halsiz bırakabileceğinden, elde ettiğiniz sonuçları diyetisyeninizle paylaşın.

 

 

Özellikle Tercih Edeceğiniz Besinler

Meyve ve sebzeler ( turunçgiller hariç) 

Tahıllar

Su

Bitkisel çaylar ( rezene, ıhlamur ve benzeri gibi)

Tavuk

Balık

Ev yoğurdu

Keten tohumu

 

Kaçınmanız Gereken Yiyecek ve İçecekler

Süt

Kafein içeren içecekler

Çikolata

Aşırı şekerli, çok yağlı, aşırı baharatlı ve mayalı yiyecekler

Kırmızı et

Beyaz un ve türevleri ( beyaz ekmek, kurabiye, bisküvi ve benzeri gibi)

 

Kabızlıktan Kurtaran Meyve Kürü:

 

Malzemeler:

3 tane Medine hurması

3 tane kuru kayısı

3 tane kuru erik

1 tane kuru incir

1 tatlı kaşığı dövülüş keten tohumu

1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı

 

Tarif: Hurma, incir, kayısı, eriği minik minik doğrayın. 1.5 çay bardağı suda haşlayın. Haşlanan karışımı blenderden geçirin. Üzerine keten tohumu ve zeytinyağını ekledikten sonra karışımı ikiye bölün. İkiye bölünen karışımı sabah ve akşam öğünlerden önce aç karnına bol su ile tüketin.

 

Metabolizmayı Hızlandıran Çay Tarifi:

 

Malzemeler:

2 adet çubuk tarçın

1 parça taze zencefil

Taze nane

1 tutam ıhlamur

3 tane karanfil

1 tane limon

 

Tarifi:

2.5 su bardağı suda önce zencefili 4 dakika kaynatın. Sonra ocağın altını kapadıktan sonra diğer karışımları ekleyin. En son limonu kabuklarıyla doğrayıp kasışıma ekleyin. 8 dakika demlendirdikten sonra günde 3-4 fincan içebilirsiniz. Afiyet olsun. 

UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Memleket | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0332 352 16 16 | Faks : 0332 352 11 66 | Haber Scripti: CM Bilişim