Kabe'de tavaf alanı genişletiliyor

Kabe'de tavaf alanı genişletiliyor

Kabe etrafındaki tavaf alanı genişletme çalışmalarını bir Türk şirketi 400 kişilik ekip ile başlattı.

Kabe çevresindeki genişletme çalışmaları sırasında Osmanlı dönemine ait revakların yıkılıp yıkılmayacağı tartışmaları devam ederken, Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın revakların yıkılmaması emri verdiği öğrenildi.

Kabe etrafındaki tavaf alanı genişletme çalışmalarını ise bir Türk şirketi 400 kişilik ekip ile başlattı. Bir kaç gün önce yıkımına başlanan bazı revakların da 10 yıl önce yapılan yapay revaklar olduğu anlaşıldı.

Kabe'nin de içinde bulunduğu alanı çevreleyen Mescid-i Haram'da yaptığı çekimler sırasında, Kabe kapısının hemen karşısındaki sa'y bölgesi Merve'nin yanı başında revakların yıkılmaya başlandığı gözlendi.

Yetkililer, Kral Abdullah'ın tavaf alanını genişletme çalışmalarını özellikle Türkiye'den bir Türk şirketinin hayata geçirmesini istediğini açıkladı. Kral'ın, Türklerin Mekke'deki Mescid-i Haram ve Medine'de Mescid-i Nebevi'nin korunması ve genişletilmesi çalışmalarında, yüzyıllardır iki kutsal mekanın manevi değerine karşı son derece dikkat etmiş olmaları gerekçesiyle bu istekte bulunduğu belirtildi.

-Yıkılan revaklar 10 yıl önce yeniden inşa edilmiş-

Edinilen bilgilere göre Kabe kapısının hemen karşısında bulunan ve birkaç günden beri yıkımına başlanan revaklar 10 yıl önce Safa ile Merve tepeleri inşaat sahasının yapımı sırasında temel kazımlarında ve inşaat çalışmalarında büyük hasar gördü ve parçalandı. Hasar gören revaklar yeniden demir kalıplar içerisinde inşa edildi. Ancak Osmanlı revaklarının yapımı kil ile gerçekleştirildiğinden demir kalıpların kullanılması söz konusu değildi.

Genişletme çalışmalarında görev alan Türk şirketinin mimar ve mühendisleri, Harem'deki ''gerçek'' revak kubbelerini belirlemek üzere incelemelerini devam ettiriyor. Kabe kapısının hemen karşısındaki bölgede bulunan revaklardan 27'sinin yapay olabileceği tahmin ediliyor.

Yetkililer, Safa ile Merve tepeleri bölümündeki genişletme çalışmaları sırasında kaçınılmaz olarak bu revakların sökülmesinin gerektiğini belirtirken, yıkılan bu 10 yıllık yapay revak kubbelerinin yerine konulacak kubbeler de bu Türk şirketi tarafından inşa edildi ve hazır bekletiliyor. Böylece yeni tavaf alanı genişletme çalışmaları çerçevesinde yapay revakların yıkımı ile birlikte yenileri, bu kez eski bulunduğu yerden 40 metre kadar Kabe'ye doğru yaklaştırılmış olacak.

Ancak sadece Kabe kapısı karşısındaki bu revakların dışındaki Kabe etrafında bulunan gerçek Osmanlı revaklarına ise asla dokunulmayacak.

-Tavaf alanında geçici portatif alan oluşturulacak-

Suudi yetkililer, genişletme çalışmalarının tamamlanmasına kadar özellikle Hac ve Ramazan aylarında tavaf alanındaki sıkışıklığı önlemek amacıyla geçici olarak çelik portatif tek katlı bir tavaf alanı oluşturulacak. Yani tavaf alanında zemin katta tavaf yapılırken, ikinci katta bu çelik portatif alanda da tavaf edilebilecek. Fakat daha sonra bu portatif tavaf alanı iptal edilecek. Portatif alanın Ramazan ayına kadar bitirilmesi planlanıyor. Türk şirketi anlaşmaya göre 3 yıl içerisinde tavaf alanını genişletme çalışmalarını bitirecek.