"Kabardey- Balkar ve Çerkezler" sergisi açıldı

"Kabardey- Balkar ve Çerkezler" sergisi açıldı

Çerkez fotoğrafçı Serina Haratoka Tara'nın, Çerkez sürgününün 150. yılı kapsamında açtığı ilk kişisel sergisi, Feriye Lokantası'nda 29 Mayıs'a kadar görülebilecek

İSTANBUL (AA) - Çerkez fotoğrafçı Serina Haratoka Tara'nın ilk kişisel sergisi "Kabardey-Balkar ve Çerkezler", sanatseverlerle buluştu.  

Çerkez sürgününün 150. yılı kapsamında Feriye Lokantası'nda açılan ve 29 Mayıs'a kadar görülebilecek sergide, Kabardey-Balkar Özerk Cumhuriyeti, doğası, insanı, sokakları, dansları, müzikleri, yemekleri, kıyafetleri ve güzellikleriyle gözler önüne seriliyor.

Küratörlüğünü Çağla Cabaoğlu'nun yaptığı sergiye ilişkin AA muhabirine açıklama yapan Serina Haratoka Tara, atalarının Kafkas-Rus Savaşı'nın ardından Müslüman olmaları sebebiyle Ruslar tarafından sürgün edilerek, Anadolu'ya yerleştiğini söyledi. 

Anadolu'ya gelmelerinin ardından ailesinden bir bölümünün Ürdün'e göçtüğünü anlatan Tara, adetlerine çok bağlı olan Çerkezlerin, onlarca ülkeden geçerken farklı etnik kimlikleri öğrenme fırsatı bulduğunu dile getirdi. 

Etnik kimlikleri, gelenek ve görenekleri irdeleme, fotoğraflama ve paylaşmayı sevdiğini aktaran Tara, "Amacım Çerkezlere göremedikleri anavatanlarını biraz olsun tanıtmak, Çerkez olmayanlara da Çerkez kültürünü ve sürgününü anlatmak. Dünyanın kültür mozaiğinde önemli bir yeri olan Çerkez halkının, ikinci anavatanı Türkiye'de unutulmaması ve daha çok tanıtılmasının kültürel zenginlik adına büyük bir sosyal sorumluluk görevi olduğunu düşünmekteyim" diye konuştu. 

- "Bu coşkuya şahit olmak ve fotoğraflamak çok keyifliydi"

Unutulmaya yüz tutmuş birçok etnik kimlik ve geleneğin peşinde farklı fotoğraf projeleriyle çalışmalarına devam edeceğini aktaran Tara, şu ifadeleri kullandı: 

"Serginin büyük bir bölümü Elbruz Dağı, Baksan, Çegem ve Çerek bölgesinin doğa fotoğraflarından oluşuyor. Çerkezlerin kültürlerini, hüzünlerini ve sevinçlerini en önemli anlatım yöntemlerinden biri de müzik ve dans. Benim için bu coşkuya şahit olmak ve fotoğraflamak çok keyifliydi. Nalcik pazarında birkaç kelime Çerkezce konuşarak bulduğum uzak bir akrabamı, enteresan yiyecekleri, sokaktaki Rus, Çerkez ve Balkar insanları, ünlü Kabardey sanatçı Ruslan Tsrym'ın atölyesi ve modacı Medina Saralp'ın Çerkez kıyafetlerini fotoğraflamak çok büyük keyifti."

- "Çerkez sürgünü fazla bilinmez"

Fotoğrafçı Tara, Çerkez sürgününün çok kişi tarafından bilinmediğini ifade ederek, "Çerkezler keskin çizgileri olan insanlardır. Çerkezler, kültürün etkisiyle haklarını aramak, kendilerini ifade etmek ve duygularını belli etmekte zorlanırlar. Bununla birlikte aidiyet ve bağlılık duyguları çok güçlüdür. Bu yüzden de Türk toplumu tarafından tam olarak tanınamamış ve anlaşılamamışlardır" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı