Jungle sığınmacı kampında sona doğru

Jungle sığınmacı kampında sona doğru

65 yaşındaki emekli Jean-Marie: "Sığınmacılardan rahatsız değilim diyemem ama burada halk olarak yapacağımız hiç birşey yok. Devletin bu soruna çok daha önce çözüm bulması gerekliydi"- Calais Belediyesi memuru François:"Keşke bu tahliye kararı daha önce a

CALAİS/JUNGLE (AA) - Fransa'nın Calais kentindeki Jungle sığınmacı kampının tahliyesine saatler kala, Calais halkı kararda geç kalındığını söyledi.

Pas-de-Calais Valiliği tarafından yarın sabah Fransa saatiyle 08.00'de tahliyesine başlanacak kampla ilgili AA muhabiri Calais halkının görüşlerini sordu.

Calais nüfusunun bir kısmı kampın oluşmasında hükümeti suçlarken bir kısmı ise sığınmacıların aşırıcı grupların hedefinde olduğunu kabul etti.

AA muhabirine konuşan 65 yaşındaki emekli öğretmen Jean-Marie, sığınmacıların sayılarının artmasıyla şehirde çok dolaşmaya başladığını bunun da zaman zaman rahatsız edici olduğunu söyledi. Jean-Marie, tahliye kararının oldukça geç olduğunu dile getirerek "Sığınmacılardan rahatsız değilim diyemem ama burada halk olarak yapacağımız hiç birşey yok. Devletin bu soruna çok daha önce çözüm bulması gerekliydi." ifadelerini kullandı.

Calais Belediyesi'nde memur olan François ise devletin belli bir süre sığınmacıları görmezden geldiğini ancak Jungle'daki insani krizin boyutunun artmasıyla adım atıldığını dile getirdi.

Jungle'daki sığınmacıların Calais şehir merkezinde açık hedef olduğunu söyleyen François, "Keşke bu bu tahliye kararı daha önce alınmış olsaydı. Sığınmacılar, sehirdeki bazı aşırı grupların ve aşırı sağın daima hedefi oluyordu, birçoğunun dövüldüğünü, soyulduğunu ve tehdit edildiğini biliyoruz." yorumunda bulundu.

Calais halkının büyük bir kısmı tahliye kararından duyduğu memnuniyeti belirtirken, yeni kaçak sığınmacı kamplarının oluşmaması için devlete büyük iş düştüğünün altını çizdi.

- Sığınmacı merkezlerinde ırkçılık tehlikesi

Öte yandan aşırı sağın kalesi olarak bilinen Calais'de ırkçı grupların hedefi olan sığınmacıları gidecekleri merkezlerde de benzer tehlikeler bekliyor.

Özellikle muhalefetteki Cumhuriyetçiler Partisi’nin yönetimde bulunduğu bölgelerde, sığınmacıların gelmemesi için kampanya başlatılırken Elabe Araştırma Kuruluşu'nun düzenlediği ankete göre Fransızların yüzde 56'sı sığınmacıların kendi şehirlerinde ağırlanmasına olumsuz bakıyor.

Yabancı karşıtı tutum belli bölgelerde ise kabul merkezlerine kimliği belirlenemeyen gruplar tarafından yapılan saldırılara dönüştü. Paris'in Forges-les-Bains adlı banliyösünde sığınmacıları ağırlaması beklenen kabul merkezi kundaklanırken, ülkenin batısındaki Saint-Brevin ve güneydoğusundaki Saint-Hilaire-du-Rosier kentlerinde ise sığınmacı merkezleri ateşe verildi.

Yaklaşık 170 sığınmacı kabul etmesi beklenen güneydeki Beziers kentinin aşırı sağcı tutumuyla bilinen Belediye Başkanı Robert Menard ise şehrin pek çok yerine astırdığı afişlerle hükümetin planını eleştirdi.

- Duvarlar, tel örgüler

Nüfusunun büyük bir kısmını Afgan, Sudan, Eritre ve Etiyopya'dan gelen sığınmacıların oluşturduğu Jungle, birçoğu için geçiş noktası özelliği taşıyor. Calais limanına yaklaşık 4 kilometre uzaklıkta bulunan kampın sakinleri, hava kararınca otoyola çıkarak İngiltere yönüne devam eden tır ve kamyonlara binmeyi hedefliyor.

Yılbaşından bu yana Jungle'da hayatını kaybeden sığınmacı sayısının 13 olduğu biliniyor. Sığınmacılar, hava kararınca, Fransa'dan İngiltere'ye giden tır ve kamyonlara tırmanmaya çalışıyor.

Sığınmacıların ana yola çıkmasının önüne geçmek için geçtiğimiz aylarda İngiltere ve Fransa kampın etrafına bir duvar inşaa etme kararı almış ve temel atma çalışmalarına başlamıştı.

Göçmenlerin araçlara kaçak binmelerinin önüne geçmeyi hedefleyen duvar inşasının tüm masrafları İngiltere tarafından karşılanacak. 2,7 milyon avroya mal olacak duvar, göçmenlerin yaşadığı kampın yanında bulunuyor. Liman girişinden itibaren otoyolu sağlı sollu örülecek duvar ile daha önce çekilen tel örgüler de güçlendirilecek.

Birçok giriş noktası ile otoyola erişimin sağlanacağı duvar boyunca ışıklandırma bulunacak ve 24 saat kameralarla yola giriş ve çıkışlar gözetlenecek.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :