Jungle sığınmacı kampında sona doğru

Jungle sığınmacı kampında sona doğru

Kampın yarın başlayacak tahliyesini uluslararası medyadan bir gazeteci ordusu takip ediyor- Yalnızca akredite olan gazetecilerin izleyebileceği tahliye için 400 gazeteci akreditasyon yaptırdı- Valilik yetkilileri, gazetecilere sığınmacıların yarından itib

CALAİS/JUNGLE (AA) - Fransa'nın Calais kentinde bulunan Jungle sığınmacı kampının yarın başlayacak tahliyesini, 400 kişilik bir basın ordusu takip edecek.

Calais kentinin bağlı olduğu Pas-de-Calais Valiliği ve İçişleri Bakanlığı yetkilileri, tahliyenin güvenliği açısından kampta bir hafta devam edecek operasyon için gazeteciler için bir merkez oluşturdu.

Valilik, operasyonu takip edebilmek ve basın merkezini kullanmak için dünyanın her yerinden yaklaşık 400 gazetecinin akredite olduğunu bildirdi.

Gazeteciler, bugün Calais kentinin bağlı olduğu Pas-de-Calais Valiliği tarafından yapılan basın toplantısının ardından, sığınmacıların yarınki tahliye sonrasıda kalacağı geçici sığınma merkezini gezdi.

Sığınmacılar, yarın sabah saatlerinden itibaren, büyük bir hangarda dönüştürülen 3 bin metrekarelik geçici bir merkeze yerleştirilecek.

Merkeze gelen sığınmacıların ilk etapta aileler, çocuklar, tek bireyler ve kırılgan gruplar olarak kategorilere ayrılacağı ve her kategorinin merkezin farklı yerlerinde konaklayacağı kaydedildi.

Kampta yaklaşık 7 bin sığınmacı olduğu tahmin edilirken yarın, sığınmacıların geçici sığınma merkezindeki işlemlerinden sonra, 60 otobüsle ülkenin çeşitli bölgelerine götürüleceği de ifade edildi.

Otobüslere sığmayan sığınmacıların ise geçici olarak sığınma merkezinde geceyi geçirebileceği bildirildi.

Jungle'ın hemen yakına kurulan geçici konaklama merkezinde sağlık ekipleri ve sivil güvenlik yetkilileri de olası bir duruma karşı hazır bulunacak.

Tahliyenin ilk gününde herhangi bir yıkım işlemi öngörülmüyor. Ancak salı günü, kamp boşaltıldıktan sonra çadırlar ve konteynerlerin yıkımı başlayacak.

Jungle'dan geçici sığınma merkezine giden sığınmacılar, 80 bölgede bulunan 167 ana sığınmacı merkezine gönderilecek. Sığınmacılara 2 bölge seçeneği sunulacak ve birini seçmesi istenecek.

Sığınmacı merkezlerinde 3 öğün yemek ve sağlık hizmeti sunulacak.

Fransa'ya sığınma başvurusunda bulunan sığınmacılar ise aileler ve tek bireyler olmak üzere 2 farklı merkezde ağırlanacak.

Yarın sabah Fransa saatiyle 08.00'de başlayacak tahliyede bin 250 polis ve jandarma görev yapacak.

Güvenlik güçleri, valiliğin onay verdiği dernekler ve akredite gazeteciler dışında kampa kimseyi sokmayacak.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :