Johnson'ın Brexit karşıtı makalesi ortaya çıktı

Johnson'ın Brexit karşıtı makalesi ortaya çıktı

İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson’ın AB referandumu öncesinde Birleşik Krallık’ın birliğin içinde kalması gerektiğini savunduğu bir makale yazdığı ancak yayımlamadığı ortaya çıktı

LONDRA (AA) - İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ın Avrupa Birliği (AB) referandumu öncesinde Birleşik Krallık’ın birliğin içinde kalması gerektiğini savunduğu bir makale yazdığı ancak yayımlamadığı belirtildi.

Sunday Times gazetesinin siyaset editörü Tim Shipman’ın "Topyekun Savaş: Brexit’in Britanya’nın Siyasetçi Sınıfını Batırmasının Öyküsü" adlı kitabında Johnson’ın şubat ayında kaleme aldığı ancak yayımlamadığı bir yazının tam metnine yer verildi. Yazıda Johnson'ın AB’de kalınmasından yana tavır aldığı görüldü.

İlk kez gün ışığına çıkan yazıda Johnson, Birleşik Krallık’ın AB içinde kalmasının "hem dünya hem de Avrupa için yararlı" olacağını belirterek, "Hemen kapımızdaki bu pazar İngiliz şirketlerinin kullanımına hazır. Üyelik ücreti de bu erişimin yarattığı olanaklarla kıyaslandığında az. Buna sırtımızı dönme konusunda niye bu kadar kararlıyız?" diye soruyor.

AB referandumunda ayrılma yanlısı kampanyanın başını çeken Johnson, yayımlanmayan yazısında Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılmasının (Brexit) ekonomik sarsıntıya yol açacağı ve İskoçya’da AB'de kalınmasından yana oyların ağırlık kazanması halinde Brexit'in buranın Birleşik Krallık’tan ayrılmasını da tetikleyeceği uyarısında bulunuyor.

Johnson’a yakın çevreler, yayımlanmayan yazının "beyin jimnastiği" ve konuyla ilgili "düşüncelerini netleştirmek" amacıyla Johnson tarafından kaleme alındığını öne sürdü.

Johnson, Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılması için kampanya yürüteceğini, 21 Şubat’ta "David Cameron ve hükümet karşısında olmak yapmak istediğim en son şeydi. Fakat sıkıntılı bir sürecin sonunda bu karara vardım. Yapabileceğim başka bir şey olduğunu sanmıyorum. AB’den ayrılmayı savunacağım. Çünkü bu ülkenin insanları için paralarını korumalarını, kontrolü ellerine alabilmelerini sağlayacak daha iyi bir anlaşma istiyorum." sözleriyle ilan etmişti.

23 Haziran’da yapılan referandumdan Birleşik Krallık genelinde yüzde 52 oranında Brexit kararının çıkmasının ardından Cameron başbakanlıktan istifa ederken Johnson, Cameron’ın halefi Theresa May tarafından dışişleri bakanlığına getirilmişti.

- Yayımlanmayan yazı gerçek oluyor

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’ta AB referandumunda İngiltere ve Galler’de Brexit oyu fazla çıkarken, Kuzey İrlanda ve İskoçya’da AB’de kalınmasından yana oylar fazla çıkmıştı.

İskoçya bölgesel hükümetinin Başbakanı ve ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Nicola Sturgeon geçen hafta partisinin kongresinde yaptığı konuşmada ülkede yeni bir bağımsızlık referandumu için parlamentoda istişare sürecini başlatacağını açıkladı. İskoçya'da 2014'te yapılan bağımsızlık referandumunda Birleşik Krallık'ta kalma kararı çıkmıştı.

AB referandumunun ardından başlayan süreçte İngiliz sterlini hızlı düşüş yaşadı ve ABD doları karşısında son 31 yılın en düşük seviyesini gördü.

İngiltere Başbakanı May, geçtiğimiz günlerde ülkesinin AB'den resmen ayrılık sürecini başlatacak Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesinin gelecek yıl mart ayı sonlanmadan devreye sokulacağını açıkladı. Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesi AB üyesi ülkelerin birlikten çıkışını düzenliyor. 50. maddenin yürürlüğe girmesinin ardından başlayacak müzakere süreciyle İngiltere'nin AB'den resmen çıkmasının en az 2 yıl sürmesi öngörülüyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :