Johnson-Tillerson görüşmesi

Johnson-Tillerson görüşmesi

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson:- "(Manchester soruşturmasıyla ilgili bilgilerin basına sızdırılması) Bu konuda bütün sorumluluğu üstleniyoruz. Olanlardan dolayı pişmanlık duyuyoruz" - "ABD ile İngiltere arasındaki özel ilişki kesinlikle bu talihsiz olayı

LONDRA (AA) - ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ABD yönetiminin, Manchester'daki terör saldırısıyla ilgili olarak ABD basınında yayımlanan haberlerin bütün sorumluluğunu kabul ettiğini söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson, başkent Londra'da ABD'li mevkidaşı Tillerson ile çalışma yemeğinde bir araya geldi.

Tillerson, görüşmenin ardından düzenenlenen ortak basın toplantısında, Manchester'daki bombalı terör saldırısıyla ilgili ABD kolluk güçlerinin basına sızdırdığı bilgiler ve fotoğrafların iki ülke arasında yarattığı krize ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın soruşturmayla ilgili bilgilerin basına sızdırılmasını kınadığını ve sorumluların tespiti için talimat verdiğini anımsatan Tillerson, şunları dile getirdi:

"Bu konuda bütün sorumluluğu üstleniyoruz. Olanlardan dolayı pişmanlık duyuyoruz. ABD ile İngiltere arasındaki ilişkinin tamir edilmesine gelince, iki ülke arasındaki özel ilişki kesinlikle bu talihsiz olayı geride bırakacaktır."

İngiliz polisi, ABD'li yetkililerin Manchester'daki saldırının failinin adını ve olay yerinden bazı fotoğrafları ABD basınına sızdırması üzerine bu ülkenin kolluk güçleriyle bilgi paylaşımını askıya almıştı. İngiltere, ABD Başkanı Trump'ın dün verdiği "sorumluları bulma" sözünden sonra bilgi paylaşımını bugün yeniden başlatmıştı.

Tillerson, bir soru üzerine, ülkeler arasındaki nüfus hareketlerinin terör eylemlerini önlemede önemli bir sorun teşkil ettiğini belirterek, "Bir diğer sorun da insanları asimile edemememiz." ifadesini kullandı.

"Dünya çapında şahit olduğumuz kitlesel göç sadece İngiltere veya ABD için değil, bütün ülkeler için bir sorun." yorumunda bulunan Tillerson, bunu çözmenin yolunu öğrenmeleri gerektiğini dile getirdi.

- Johnson entegrasyon için kendisini örnek gösterdi

İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson da NATO'nun Akdeniz'in güneyinden gelen ve Avrupa üzerinde baskı yaratan büyük insan hareketlerine yanıt vermede bir rolü olabileceğine işaret ederek, ülkesinin bu konuda üzerine düşeni yapmaya çalıştığını söyledi.

"İngiltere ve ABD pek çok bakımdan göç temeli üzerine inşa edilmiş ülkeler" sözlerine yer veren Johnson, "Biz ülkemizde on yıllardır büyük başarıyla uygulanan bir entegrasyon politikasına sahibiz." dedi.

Kendisinin de bir Müslümanın torununun oğlu olduğunu hatırlatan Johnson, "(Büyük büyük babam) Geçen yüzyılın başında bu ülkeye gelmişti. Görüyorsunuz ben önce Londra belediye başkanı, şimdi de dışişleri bakanı oldum. Demek ki entegrasyon mümkün. Hedeflememiz gereken şey bu." değerlendirmesinde bulundu.

Bununla birlikte bütün bireylerin ve toplulukların gereken uyumu sağladığını söyleyemeyeceğini" belirten Johnson, şunları kaydetti:

"Bu, üzerinde çalışmamız gereken bir konu. Ancak bu yüzden insanların geldikleri ülkeyle özdeşleşmesi ve o ülkeyi sevmesini sağlama hedefinden vazgeçecek değiliz. En önemli konu bu. Bu ülkeye gelen insanlar burada yaşayacak ve çalışacaklarsa Britanya'nın, toplumumuzun parçası olmalı ve değerlerini benimsemeliler."

Boris Johnson, Damat Ferit Paşa hükümetinde İçişleri Bakanlığı yapan Ali Kemal Bey'in torununun oğlu.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Tillerson’ın ziyaretinin terör saldırısı sonrasında iki ülke arasındaki dayanışmanın ifadesi olduğunu bildirdi. Tillerson ve Johnson’ın görüşmeleri sırasında Manchester saldırısının kurbanları için taziye mesajı yazdığı da kaydedildi.

Ülkenin kuzeybatısındaki Manchester Arena konser salonunun çıkışında gerçekleşen saldırıda, Libya asıllı Salman Abedi üzerindeki bombayı patlatarak 22 kişinin ölümüne, 59 kişinin de yaralanmasına yol açmıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :