JMO'da 17 Ağustos konuşuldu

JMO'da 17 Ağustos konuşuldu

Jeoloji Mühendisleri Odası(JMO) Konya Şubesinde 17 Ağustos Marmara Depremi’nin yıldönümü nedeniyle basın toplantısı düzenlendi.

JMO Konya Şubesi Başkanı Doç. Dr. Fetullah Arık, doğal afet tanımlamasının yanlış olduğunu söyledi. Fetullah Arık, “Ülkemizde afet/deprem terminolojisinde doğal afet gibi yanlış kavramların kullanılıyor olması takdir-i ilahi gibi yanlışlıkları da beslenmektedir. Toplumsal afet algısının ve farkındalığının merkez noktası zarar azaltmaya yapılacak 1 birim harcamanın, afet zararında en az 5 birim azalma anlamına geldiği gerçekliği olmalıdır” dedi. Fay hatlarına da değinen Arık,  Konya’nın kuzey-kuzeybatısındaki Sultandağı-Akşehir Fay Zonu ve güneyindeki Ilgın Fayı ve çevresinin 1. derece deprem bölgesi olduğunu açıkladı.

YENİ BİR YASAL DÜZENLEME YAPILMALIDIR

Başkan Arık, “Konya Fay Zonu parçalı bir fay olmasına karşın herhangi bir deprem aktivitesinde 50 km’lik bir bölümünün kırılması ihtimalinde 6-6.5 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli bulunmakta olup sonucunda da kent merkezinin çok ciddi etkileyebilecek”ifadalerini kullandı. 6306 Sayılı Afet Riski altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’una “Karlılık ve rant odaklı değil, sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşam hakkını gerçekten sağlayan yeni bir yasal düzenleme yapılmalıdır” açıklamasında bulundu. 4708 sayılı Yapı Denetimi Yasasının mevcut haliyle birçok eksiğinin bulunduğunu açıklayan Arık, “Yapı ruhsatı vermeye yetkili kuruluşlar ile yapı denetim kuruluşlarının bu denetim içindeki fonksiyonları yeniden tanımlanmalıdır” diye konuştu. Ferit Hepokur-Memleket