Japon (asya) armudu projesinin tanıtım ve hasat şenliği Ereğli’de yapıldı

Japon (asya) armudu projesinin tanıtım ve hasat şenliği Ereğli’de yapıldı

'Çiftçinin Yeni Umudu Japon Armudu’ projesi kapsamında Ereğli İlçesinde bulunan Japon (Asya) armudu bahçesinde 2017 yılı proje tanıtımı ve hasat şenliği düzenlendi.

 

 

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı 2016 yılı Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi ( TEYAP ) Mali Destek Programı kapsamında desteklenen; Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Çiftçinin Yeni Umudu Japon Armudu’ projesi kapsamında Ereğli İlçesinde bulunan Japon (Asya) armudu bahçesinde 2017 yılı proje tanıtımı ve hasat şenliği düzenlendi.

Açılışa; Ereğli Kaymakamı Ömer Lütfi Yaran, Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl müdürü Seyfettin Baydar, TKDK İl Koordinatörü Hakan Doğan, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı temsilcileri, Ereğli İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Soylu, Sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Japon (Asya) armudu tanıtım ve hasat şenliğinin açılış konuşmasını yapan Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl müdürü Seyfettin Baydar; “ Proje kapsamında Ereğli ilçesinde kırsal dezavantajlı alanlarda, çiftçinin yeni umudu olabilecek Japon (Asya) Armudu yetiştiriciliği konusunda, bitkisel üretim çeşitliliğinin ve verimliliğinin arttırılmasına yönelik çiftçi bazında toplam 26 dekar yarı bodur klon anaç kullanılmış çeşitlerle demonstrasyon amaçlı armut bahçeleri kurarak 150 saat teorik ve uygulamalı eğitim ve yayım faaliyetleri gerçekleştirmek amaçlamaktayız. Ülkemizde armut ağaçlarının hassas olduğu ateş yanıklığı hastalığı sebebiyle armut ağaçları kurumaya başlamış ve armut üretimimiz azalma sürecine girmiştir. Bunu önlemek için ateş yanıklığı hastalığına dayanıklı klon anaç üzerine aşılı Japon (Asya) Armudu gibi çeşitlerin kullanımı oldukça önem kazanmıştır. Projede ki amaç, meyve yetiştirme kültürü olan Ereğli’de ki çiftçileri, birim alandan yüksek verim elde edebileceği, hastalık ve zararlılar yönünden kaybının olmayacağı, depolama ve pazarlama yönünden avantajlara sahip olabileceğini öngörülen Japon (Asya) armudu ile tanıştırmak ve ilerleyen yıllarda Ereğli ilçesini armut konusunda üretim merkezi haline getirmektir dedi.

Baydar; Ereğli ilçesinde daha çok beyaz kiraz yaygın olup, ülkemizde en fazla üretimi yapılan yerdir. Son yıllarda sanayi ürünü olarak satın alınan beyaz kiraz, birçok sebepten dolayı gün geçtikçe ekonomik olarak önemini kaybetmektedir. Japon (asya) armudu beyaz kirazla karşılaştırıldığında birçok yönden avantajı bulunmaktadır. Bu avantajları Ereğli’de ki çiftçilere uygulamalı olarak gösterip beyaz kiraz üretimi yapmak istemeyen veya yeni meyve bahçesi kurmak isteyenlere proje ile alternatif bir üretim çeşidi sunmak istiyoruz dedi.

japon-(asya)-armudu-projesinin-tanitim-ve-hasat-senligi-eregli’de--(1).jpeg

Baydar; Ziraat Mühendisi Şeref Doğan’a ait olan Zirve Meyve Sanayi (ZMS Tarım) meyve bahçesinde gerçekleştirilen Tanıtım ve Hasat şenliğine sağladığı katkıdan dolayı teşekkür ederken, bu bahçenin bir uygulama laboratuarı olduğunu, gelecek yıllarda Ereğli ilçemizi Japon (Asya) armudunun üretim merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini, yetiştirilecek armut meyveleri, hem iç piyasa hem de dış pazarlara satılabilecek nitelikte yüksek kalitede pazarlanmaya uygun olacak ve refah seviyesi yükselen çiftçimizle birlikte sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlanacağını belirtti.Haber Merkezi