Japon Afet İmar Bakanı istifa etti

Japon Afet İmar Bakanı istifa etti

ANKARA (AA) - Japonya'da Afet İmar Bakanı Masahiro Imamura, 2011'de ülkenin kuzeydoğusunda yaşanan deprem ve tsunami felaketine ilişkin yorumunun ardından...

ANKARA (AA) - Japonya'da Afet İmar Bakanı Masahiro Imamura, 2011'de ülkenin kuzeydoğusunda yaşanan deprem ve tsunami felaketine ilişkin yorumunun ardından istifa etti.

Kyodo'nun haberine göre, Imamura, Başbakan Şinzo Abe'nin de katıldığı bir resepsiyonda, 2011 yılındaki depremin, başkent Tokyo ve çevresi yerine Tohoku bölgesinde (Kuzeydoğu Bölgesi) yaşanmasının "daha iyi olduğuna" ilişkin sözlerinin tepki çekmesi üzerine istifasını sundu.

Imamura, istifasından sonra Başbakanlık Ofisi'nde basına yaptığı açıklamada, "(Ülkenin kuzeydoğusundaki) insanları incittim. İlkesiz davranışımdan ötürü yürekten özür dilerim." diye konuştu.

Imamura'nın istifasını kabul eden Başbakan Abe, onun yerine Fukuşima prefektörlüğü Temsilciler Meclisi üyesi ve eski Çevre Bakanı Yardımcısı Masayoşi Yoşino'yu atadı.

Ana muhalefetteki Demokratik Parti lideri Murata Renho, Imamura'nın istifasının tek başına yeterli olmadığını söyleyerek, "Bu durum, Başbakan Abe'nin, Imamura'nın atanmasındaki sorumluluğunu tartışmaya açmaktadır." dedi.

Imamura'nın atanmasından sorumlu olduğunu kabul eden Abe de özür dileyerek, "Yönetim olarak gevşediğimize ilişkin yapılan eleştirileri ciddiye almalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Imamura, deprem bölgesini yeniden inşa etme maliyetine atıfta bulunarak, "Depremin, kuzeydoğu bölgesini vurması iyi oldu. Başkent bölgesine daha yakın bir yerde gerçekleşmiş olsaydı çok büyük, devasa bir hasar meydana gelirdi." demiş ancak akabinde sözünü geri alarak özür dilemişti.

Japonya'nın kuzeydoğusunda 11 Mart 2011'de meydana gelen, 18 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunami, Fukuşima'daki santralde radyoaktif sızıntıya yol açmıştı. Sızıntı, Çernobil'den 25 yıl sonra dünyanın en büyük ikinci nükleer felaketine neden olmuş, bölgeden 160 bin kişi tahliye edilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :