İzzetbegoviç tarihi Ferhadiye Camisini ziyaret etti

İzzetbegoviç tarihi Ferhadiye Camisini ziyaret etti

Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Boşnak Üyesi Bakir İzzetbegoviç, ülkede yaşanan savaş sırasında Çetnikler tarafından yıkılan ve geçtiğimiz sene orijinaline uygun onarılan tarihi Ferhadiye Camisi'ni ziyaret etti

BANYA LUKA (AA) - Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Boşnak Üyesi Bakir İzzetbegoviç, Bosna Hersek'in Banya Luka kentinde ülkede yaşanan savaş sırasında Çetnikler tarafından yıkılan ve geçtiğimiz sene orijinaline uygun onarılan tarihi Ferhadiye Camisi'ni ziyaret etti.

İzzetbegoviç, başkanı olduğu Demokratik Hareket Partisi'nin (SDA) olağan kurul toplantısı için geldiği Banya Luka'da kentin Müftüsü Osman Kozliç ile görüştü.

Ferhadiye Camisi'nin onarımından sonra ilk kez ziyaret ettiğini belirten İzzetbegoviç, ülkedeki Bosna Sırp Cumhuriyeti (RS) tarafından Boşnaklara uygulanan ayrımcılığın ve baskının da "tıpkı bu cami gibi onarılması" gerektiğine işaret etti. 

Banya Luka Müftüsü Osman Kozliç de AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ferhadiye Camisi'nde eksiklerin bulunduğu altyapı çalışmalarının son hızla devam ettiğini aktararak, geçmişten ders alınarak ülkeyi güzel günlerin beklediğini ifade etti.

- Camiyi Sırp cetnikler yıkmıştı

Bosna Sancak Beyi Ferhat Paşa tarafından 1579 yılında yaptırılan ve Bosna-Hersek’in Osmanlı dönemine ait en önemli tarihi kültürel eserlerinden Ferhadiye Camisi, 7 Mayıs 1993'te Sırp çetnikler tarafından temellerine dinamit konularak havaya uçurulmuştu.

Banya Luka’daki tarihi Ferhadiye Camisi'nin yıkıldığı ve Boşnaklar arasında büyük bir hüzne yol açan bu olayın yaşandığı 7 Mayıs, Bosna Hersek İslam Birliği (Diyanet İşleri Başkanlığı) tarafından ülkede ”Camiler Günü” olarak ilan edilmişti.

Bosna Hersek İslam Birliği öncülüğünde Ferhadiye Camisi'nin yeniden yapımına 2001 yılında başlandı. Kaynak yetersizliği nedeniyle durma noktasına gelen caminin inşa çalışmaları TİKA'nın desteğiyle yeniden hızlandırılmış ve cami orijinaline uygun bir şekilde onarılmıştı. 

- Yasa ve reformların AB'ye göre iyileştirilmesi

SDA'nın akşam saatlerinde başlayan olağan kurul toplantısında ise RS bölgesinde yaşayan Boşnaklar üzerinde kurulan din ve eğitim baskıları ele alındı.

Toplantıda konuşan İzzetbegoviç, Boşnaklar üzerinde yapılan ayrımcılağa son verilmesi konusunda RS Meclisi ile görüşeceklerini belirterek, "Bölgede bulunan neredeyse her kurum ve kuruluşta Boşnaklar üzerinde yapılan ayrımcılığa hukuk yolu ile bir son vermek isteriz. Burada yaşayan tüm Boşnakların vatandaş olarak devlet kurum ve kuruluşlarında görev almaya hakları vardır" diye konuştu. 

Boşnak öğrencilerin kendi dil, tarih ve din derslerini alabilmeleri konusunda da yasaların gereğinin yapılmasını vurgulayan İzzetbegoviç, ülke olarak AB'ye üyelik yolunda olduklarını ve Bosna Hersek yasaları ile reformlarının AB düzleminde ilerlemesi gerektiğini kaydetti. 

RS'teki ilk ve orta dereceli okullarda, Boşnak öğrencilerin kendi dil, tarih ve din derslerini alamaması sorunu bu yıl da yaşanmış, bazı bölgelerde öğrenci ve veliler bu duruma tepki göstermek için okulları boykot etmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı