İzzet Koyunoğlu, vefatının 44. yılında konuşuldu

İzzet Koyunoğlu, vefatının 44. yılında konuşuldu

İkindi Sohbetlerinde bu hafta Dr. Hasan Özönder ve Konya Büyükşehir Belediyesi Müze ve Kütüphaneler Şube Müdürü Hasan Yaşar tarafından “Vefatının 44. Yılında İzzet Koyunoğlu Anma Programı ve Mevlid-i Şerif ” konulu bir konferans verildi.

 

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Konya Fikir, Sanat,Kültür Adamları Derneği ve SÜ Selçuklu Araştırmaları  Merkezi’nin ortaklaşa Koyunoğlu Müze ve Kütüphanesinde düzenlediği Yaşayan Konya Hafızası İkindi Sohbetlerinde bu hafta Dr. Hasan Özönder ve Konya Büyükşehir Belediyesi Müze ve Kütüphaneler Şube Müdürü Hasan Yaşar tarafından “Vefatının 44. Yılında İzzet Koyunoğlu Anma Programı ve Mevlid-i Şerif ” konulu bir konferans verildi.

YÜKSEK ŞAHSİYET SAHİBİ BİR İNSAN

Hasan Yaşar, İzzet Koyunoğlu’nun hayatıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Ahmet Rasih İzzet Koyunoğlu, 1900 yılında Konya Topraklık-Kerimdede Çeşme Mahallesi’nde  dünyaya geldi. İlk eğitimini babasından  aldıktan sonra  sıbyanmektebinde okudu. 13 yaşındayken eserleri toplamaya başladı.İstanbulHalkalı Ziraat Mektebi’nde eğitimine devam etti. Milli Mücadele’de Dumlupınar ve Sakarya Savaşlarında  yararlılıklar göstererek “İstiklal Madalyası” verildi. Askerlik dönüşü Devlet Demir Yolları teşkilatında memuriyet hayatı başladı. 1928 yılında Devlet Demiryolları Müdürlüğü tarafından Almanya’ya eğitime gönderildi. Burada kaldığı 3 yıl boyunca gözlemlerde bulundu. TCDD başmüfettişliğini sürdürürken  1956 yılında emekli oldu.” dedi.

Soyu Selçuklu  Veziri Sahib-i Ata Fahrettin Ali’ye dayanan Koyunoğlu, “Ganemzâdeler” olarak anılır. “Ganem”, “koyun” demektir. Kendisi hiç evlenmemiştir, hayatını  nadide eserleri toplayarak bunu bir müzede toplamaya vakfetmiştir. İzzet Koyunoğlu, dünyada tek nüsha olan nadide birçok eseri bir araya getirerek Türkiye’de pek çok kişinin teşebbüs edip yapamadığı işleri  tek başına başarmıştır. Hasan Yaşar, Koyunoğlu’nun şehrine olan vefasını hayırla yad ettiklerini belirtti.

KOYUNOĞLU, ECDADI SAHİB-İ ATA GİBİ HAYIRSEVER BİR İNSANDIR.

Dr. Hasan Özönder, çocukluğunun Kerimdede Mahallesinde geçtiğini kendisini yakından tanıma fırsatı bulduğunu, onu yakından tanıdıkça  hayranlık  duyduğunu  söyleyerek “maddî servetini, gecesini-gündüzünü müzeye vakfeden İzzet Koyunoğlu, topladığı eski eserlerle bütün dünyanın ilgi duyduğu muazzam bir koleksiyon oluşturmuştur. Yurt içinde ve yurt dışında ilmi, edebî ve kültürel pek çok toplantı, kongre ve seminere katılmıştır. Hayatını eski eserlerin toplanmasına, korunmasına, gelecek nesillere aktarılmasına adayan Koyunoğlu Yılmaz Kulluk’un belediye başkanlığında 4 Temmuz 1973 tarihinde düzenlenen protokolle topladığı paha biçilmez binlerce eseri hiçbir menfaat beklemeden müze yapılması şartıyla bağışlamıştır. Koleksiyonuna 70-100 milyon dolar fiyat verenler çıkmıştır. Ecdadı Sahib-i Ata Fahrettin Ali gibi memleketine hizmet etmek kadar gurur verici bir iş olamaz anlayışındadır. Koyunoğlu’nun kalbi ve kütüphanesi herkese açıktı. Belediye, vakfedilen eserleri sergilemek üzere 250 bin lira harcayarak bir müze yapmıştır. Koyunoğlu ismini taşıyan müze 1984 yılı Şubat’ında da ziyarete açılmıştır” dedi.

Özönder, Koyunoğlu’nun ruhu şad mekanı cennet olsun temennisiyle konuşmasını tamamladı.

 

Program sonunda  Kur’an-ı Kerim tilaveti ve Mevlid-iŞerif icra edildi.