İzmit Körfezi'nde balık nüfusu artıyor

İzmit Körfezi'nde balık nüfusu artıyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından "İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi" kapsamında markalanan 6 bin yavru levrek ve kalkan balığı denize bırakıldı- Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu:- "1 gram kirli ve atık suyu Körfezimize akıtmıyoruz. Tama

KOCAELİ (AA) - Kocaeli'de 6 bin yavru levrek ve kalkan, İzmit Körfezi'ne bırakıldı.

Büyükşehir Belediyesi, Tarımsal Araştırmalar Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ve Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nün "İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi" kapsamında Gölcük Değirmendere sahilinde denize balık bırakma töreni düzenlendi.

Törende konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, bir zamanlar cahillik yapılarak denizin kirlenmeyeceğinin düşünüldüğünü ancak bir süre sonra denizin kirlendiğini belirtti.

Karaosmanoğlu, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sonrasındaki molozların sahillere atıldığını ifade ederek, bazı ilçelerde sahillerden 10 binlerce kamyon moloz aldıklarını kaydetti.

Göreve geldikten sonra arıtma ve kanalizasyon sistemleri kurduklarını dile getiren Karaosmanoğlu, "Bazı kadınlar mutfaklarında titizdirler. Adeta titiz bir hanımefendinin mutfağındaki titizliği gibi ben de İzmit Körfezi ve çevre konusunda her gün üzerinde duruyorum. Nerede bir olumsuzluk varsa bunun üzerine gidiyoruz." diye konuştu.

-"İzmit Körfezi'ne göz bebeğimiz gibi bakıyoruz"

İzmit Körfezi'ne göz bebekleri gibi baktıklarını anlatan Karaosmanoğlu, 14 yıl önce hayaller kurup çalışmaya başladıklarını kaydetti.

Karaosmanoğlu, her geçen yıl İzmit Körfezi'nin bir önceki yıldan daha iyi hale geldiğini aktararak, "Çalıştık, halkımızın özlemini gerçekleştirdik. Bugün İzmit Körfezi Marmara Bölgesi'nin bir bütünü, oradan daha kirli olması gerekirken şu anda Marmara Denizi'nden daha temiz." dedi.

Marmara'dan şu an kirlilik geldiğini söyleyen Karaosmanoğlu, "1 gram kirli ve atık suyu Körfezimize akıtmıyoruz. Tamamını arıtıyoruz." ifadesini kullandı.

Karaosmanoğlu, "gri su" denilen arıtma sularının bir kısmını da sanayiye verdiklerine işaret ederek, "Şu anda arıtma sularından sanayiye verdiğimiz su karşılığında, yaklaşık 15-20 milyon yılda gelirimiz oluyor. Bu artacak." diye konuştu.

- "İzmit Körfezi'nde başardığımızı tüm Marmara'da başarmak istiyoruz"

Su kaynaklarının çok önemli olduğunu vurgulayan Karaosmanoğlu, şöyle devam etti:

"İzmit Körfezi'nde sürekli denetleme yapıyoruz. Gemiciler de bunu biliyor, sintinelerini bırakmıyorlar. İstanbul ve Bursa Büyükşehir belediye başkanlarımızla da anlaştık. Marmara Belediyeler Birliği bünyesinde de çalışma yapacağız. Marmara'nın çevresindeki tüm belediyelere proje yardımı yapacağız. Nerede arıtma tesis yapılmamışsa orada arıtma tesislerini Bakanlık bünyesinde de çalışma yapıp 2023 yılına kadar Marmara'ya 1 gram kirli su atılmasına müsaade etmeme çalışmasını başlatıyoruz. İzmit Körfezi'nde başardığımızı tüm Marmara'da başarmak istiyoruz. İzmit Körfezi, Marmara'dan daha temiz. Sirkülasyonla önemli bir kirlilik bize geliyor ve etkiliyor. Bu çalışmaları da yapacağız."

Konuşmanın ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu, Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, TAGEM Hayvancılık ve Su Ürünleri Araştırmaları Daire Başkanı Ali Ayar ve diğer ilgililer, proje kapsamında markalanan 6 bin yavru levrek ve kalkan balığını denize bıraktı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :