İzmirli öğrenci uluslararası yarışmada üç dalda birinci

İzmirli öğrenci uluslararası yarışmada üç dalda birinci

İzmir'de, 11. sınıf öğrencisi Mert Ege Arıcı, hastalıkların teşhis ve tedavisinde kullanılan antikorların tanınması ile saflaştırılmasına yönelik çalışmasıyla, 800'den fazla projenin katıldığı uluslararası Mostratec proje yarışmasında üç dalda birincilik

İZMİR (AA) - İzmirli lise öğrencisi Mert Ege Arıcı, hastalıkların teşhis ve tedavisinde kullanılan antikorların tanınması ile saflaştırılmasına yönelik projesiyle uluslararası Mostratec proje yarışmasında üç dalda birincilik kazandı.

Özel bir eğitim kurumunun 11. sınıf öğrencisi Arıcı, "Antikor tanınması ve saflaştırılmasına yönelik polimerik membran sistem geliştirilmesi" adlı çalışmasıyla Brezilya'da 23-27 Ekim'de düzenlenen proje yarışmasında biokimya kategorisinde birincilik, Türk katılımcılar arasında en iyi proje ve en iyi uluslararası proje ödüllerine layık görüldü.

Arıcı, okulda düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, dünyada çok sayıda insanın alzaymır, kanser, diyabet gibi hastalıklarla mücadele ettiğine dikkati çekti.

Bu hastalıkların teşhis ve tedavisinde antikorların kullanıldığını aktaran Arıcı, projesiyle bu tedaviyi daha ekonomik bir şekilde sunmayı amaçladığını söyledi.

Arıcı, bir yıl önce başladığı proje çalışmasında ekibindeki öğretmenleriyle kaynak taraması ile çeşitli laboratuvarlarda çalışmalar yaptığını, antikorların tanınması ve saflaştırılması için yeni bir malzeme geliştirdiği kaydetti.

Yarışmaya 800'den fazla projenin katıldığını ifade eden Arıcı "Geliştirdiğim polimer tabanlı yeni membran, antikorların saflaştırılmasının maliyetini düşürüyor. Bundan sonra kimyaya olan ilgimi devam ettirmek ve bu yönde çalışmalar yapmak istiyorum." dedi.

-"Projenin iki amacı var"

Projenin danışman öğretmeni Cansu İlke Kuru da projenin iki amacı bulunduğunu, geliştirdikleri polimer tabanlı membranın antikorların tanınmasını sağladığı gibi onların saflaştırılması amacıyla da kullanıldığını anlattı.

Kullandıkları malzemenin, çok kısa sürede sentezlenebildiğini vurgulayan Kuru, bunun, yüksek kapasiteli saflaştırma özelliği ile daha fazla molekülü daha az miktarda malzeme kullanarak saflaştırması nedeniyle ekonomik olduğunu ifade etti.

Anne Hanife Arıcı da oğlunun başarısından duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Arıcı'nın, projesiyle Nepal'de düzenlenecek Genç Bilim İnsanları Asya Pasifik Konferansı'na katılacağı belirtildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :