İzmir'deki Smyrna kazılarına sponsor desteği

İzmir'deki Smyrna kazılarına sponsor desteği

İZTO, Smyrna kazı ve restorasyon çalışmalarına 100 bin lira destek verecek

İZMİR (AA) - İzmir Ticaret Odası (İZTO), Bayraklı'daki Smyrna kazı ve restorasyon çalışmalarına 100 bin lira destek verecek.

Bayraklı'daki kazı alanında düzenlenen İzmir Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile İzmir Ticaret Odası arasındaki sponsorluk protokolü imza töreninde konuşan Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Can, Anadolu'nun pek çok uygarlığa ev sahipliği yaptığını belirtti.

Farklı uygarlıkların bu topraklarda eserler bıraktığını kaydeden Can, "Yerin üstü kadar altının çok büyük tarihsel zenginliğe sahip olduğu bir coğrafyadayız. Bunların açığa çıkarılması, insanlığa sunulması çok önemli." ifadesini kullanarak katkılarından dolayı İzmir Ticaret Odası yönetimine teşekkür etti.

- "İzmir'in ilk kurulduğu yer"

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da 8 bin 500 yıllık geçmişe sahip İzmir'in, çok zengin kültürel ve tarihi değerleri bulunduğuna dikkati çekerek, oda olarak kentin tarihi ve kültürel zenginliklerinin gün ışığına çıkartılması ve sergilenmesine büyük önem verdiklerini ifade etti.

Oda olarak 2005-2009 yıllarında Smyrna kenti kazı ve restorasyon çalışmalarına destek olduklarını hatırlatan Demirtaş, "Bu sene sonuna kadar da 100 bin lira destek vereceğiz. Bayraklı Smyrna Antik Kenti'nin gezilebilir bir ören yeri haline getirilmesini istiyoruz. Smyrna, İzmir'in ilk kurulduğu yer. Buranın denizle buluşturulmasını da çok önemsiyoruz." diye konuştu.

Frigya Kralı Tantalos'un mezarının kazı alanın üst kısmında, gecekonduların olduğu bölgede bulunduğunu anımsatan Demirtaş, çalışmaların bu bölgeye kaydırılması durumunda gerekli kamulaştırma bedellerini ödeyebileceklerini sözlerine ekledi.

İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Murat Karaçanta ise İzmir'in Türkiye'de en fazla kazı yapılan ili olduğunu, bakanlığın kazılar için bu yıl 835 bin lira verdiğini dile getirerek, 1948 yılından beri kazıların yapıldığı Smyrna'nın gelecek yıl ören yeri olarak ziyarete açılması için çabaladıklarını belirtti.

Karaçanta, İzmir'e Ege Medeniyetler Müzesi yapılması için çalışmaların sürdüğünü bildirdi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :