İzmir'deki engellilerin oturma eylemi

İzmir'deki engellilerin oturma eylemi

Ege-Koop Genel Başkanı Aslan, 18 gündür İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde oturma eylemi yapan engellilere destek verdi

İZMİR (AA) - Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde 18 gündür oturma eylemi yapan Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şubesi üyelerine destek verdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şubesi tarafından kullanılan belediye mülkünün ödenmemiş kira alacakları için icra takibi yoluna gitmesi üzerine dernek üyelerince 5 Kasım'da başlatılan oturma eylemi 18. gününe girdi. 

Dernek üyelerinin hergün sabah 09.00'da İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde buluşup mesai saati bitimine kadar sürdürdüğü eyleme, Ege-Koop Genel Başkanı Aslan da destek verdi. 

Engellilerin, belediyenin dernek hizmet binasından kira almaması yönündeki taleplerini içeren imza kampanyasına da katılan Aslan, gazetecilere yaptığı açıklamada, daha önce de ortak çalışmalar gerçekleştirdikleri engellilerin 18 gündür, hiçbir kişisel çıkar içermeyen ortak talepleri için eylem yaptıklarını belirtti. 

Dernek üyelerinin tek isteğinin, bir araya gelme ve eğitim amaçlı olarak kullandıkları yaklaşık 100 metrekare yerin kirasını ödeyememeleri nedeniyle yaşadıkları sorunun çözümünü istediklerini ifade eden Aslan, şunları söyledi: 

"Herhangi bir törende bilhassa siyasiler, engelliye özel ilgi gösterir. O zaman özel ilgiyi burada gösterelim. Orada siyasi amaçla göstermek mesele değil. İzmir milletvekillerimizin, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının ya da şurada meydandan geçen vatandaşların, bu sorunu çözmesini beklerdik. İzmir'e bu manzara yakışmıyor. İzmir, demokrasi kenti, özgürlük kentidir. İzmir, herkesin rahatça yaşayabildiği bir kent. O yüzden bunu çok fazla siyasi malzeme yapmadan, hepimizin bir gün engelli olabileceğini düşünerek, buna duyarlı olmasını öneriyorum."

Aslan, İzmir'e bu konuda yakışanın, "engelliler köyü" kurulması olacağını da ifade ederek, "Herkes bu konuda lütfen elini vicdanına koysun, bu insanlar sadaka dilenmiyorlar, sadece 'arkadaşlarımızla bir araya gelebildiğimiz 100 metrekarelik dernek binasını bize çok görmeyin' diyorlar" dedi. 

-"Aziz Kocaoğlu'dan özür bekliyoruz"

Aslan'a eylemlerine verdiği destekten dolayı teşekkür eden Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şubesi Başkanı Erdem Çerçioğlu ise 18 gündür eylem yapmalarına karşın İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden hiçbir yetkilinin, "siz burada ne yapıyorsunuz" demediğini ve kendileriyle ilgilenmediğini söyledi. 

Buna karşın, eyleme başlamalarının ertesi günü İzmir Büyükşehir Belediyesi internet sitesinden yapılan açıklamada, "duygu sömürüsü yapmak ve kamuoyunu yanlış bilgilendirmekle" suçlandıklarına işaret eden Çerçioğlu, şöyle konuştu: 

"Aziz Kocaoğlu, çıkıp da bizim kamuoyunu nasıl yanlış bilgilendirdiğimizi ya da nasıl duygu sömürüsü yaptığımız açıklayamazsa kendisi müfteridir yalancıdır. Biz kendisinden İzmir Büyükşehir Belediyesi adına Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şubesi üyelerinden özür dilemesini istiyoruz."  

- Belediyenin kiraladığı plaza 

Taleplerinin haklılığını hergün farlı bir kıyaslamayla kamuoyuna anlatmaya çalışan engeliler, bu kez İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce belediye hizmetlerinde kullanılmak üzere 6 ay önce kiralandığını belirttikleri bir plazanın temsili maketini kullandı. 

Çerçioğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kiraladığı plazanın aylık kira maliyetinin 175 bin lira olduğunu ve 6 aydır boş durduğunu savunarak, şunları kaydetti: 

"Bu plaza 6 aydır boş ve büyükşehir belediyesinin kiralamış olduğu bir yer. 175 bin lira aylık kirası var. Burayı 1 ay geç kiralasalardı, bizim 10 yıllık eğitim problemimizi çözerlerdi. Biz kimseden para istemiyoruz, kimseden bir şey istemiyoruz, sadece 3 adet 35 metrekarelik eğitim alanlarımız için burada eylem yapıyoruz. Eğitim bizim de hakkımız. Bugüne kadar hep ötelenmiş insanlar olarak, biz bunu talep ediyoruz. Buraya geldik eylem yapıyoruz, hakkımızı arıyoruz ve sorun çözülünceye kadar da buradayız."

Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şubesi üyeleri, kiracı olarak bulundukları İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait dernek hizmet binasının ödenmemiş kira alacakları için icra takibi yoluna gidilmesi üzerine  5 Kasım'da belediye önünde oturma eylemi başlatmıştı. 

Kaynak:Haber Kaynağı