İzmir'deki "askeri casuslukta kumpas" soruşturması

İzmir'deki "askeri casuslukta kumpas" soruşturması

"Askeri casusluk soruşturması"ndaki usulsüzlükler ile bazı bilgilerin sızdırılmasına ilişkin haklarında dava açılan sanıklar hakim karşısına çıktı

İzmir'deki "askeri casusluk soruşturması"ndaki usulsüzlükler ile bazı bilgilerin sızdırılmasına ilişkin, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içerisindeki mensupları hakkında açılan davada, 48'i tutuklu 23'ü firari 102 sanığın yargılanmasına başlandı.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayıt alınan duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müştekiler ile taraf avukatları katıldı.

Sanık avukatlarının tümü, sanıkların birbirlerini ve müştekileri tanımadığını iddia ederek müvekkillerinin bu dosyayla herhangi bir bağlantısı bulunmadığını ileri sürdü.

Tüm avukatlar, müvekkillerin dosyalarının tefriki (dosyanın ayrılması) yönünde talepte bulundu. Duruşmada sanıkların sırayla kimlik tespiti yapıldı.

Daha sonra müşteki emekli albay Coşkun Başbuğ, "askeri casusluk davası"nda örgüt lideri suçlamasıyla 2 yıl tutuklu kaldığını belirterek, "Sanıkların tamamından şikayetçiyim. Davaya katılmak istiyorum." dedi.

Diğer müştekiler de "askeri casusluk davası"da yargılandıklarını ve mağdur olduklarını söyleyerek kendilerine kurulan kumpasın içinde olan herkesten şikayetçi olduklarını kaydetti.

Sanık avukatlarından biri, sanıkların büyük bir kısmının soruşturmada itirafçı olan tanık Haluk Samay'ın iftiraları yüzünden yargılandığını ileri sürerek, bu kişi hakkında zorla getirilme ya da yakalama kararı çıkarılmasını talep etti.

Mahkeme heyeti sanıkların tutukluluk halinin devamına, tefrik talepleri daha sonra değerlendirileceği için reddine karar vererek duruşmayı erteledi.

- İddianameden

İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya'nın hazırladığı 697 sayfalık iddianamede, aralarında örgüt elebaşı Fetullah Gülen, gazeteci Tarık Toros, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın yaveri emekli Albay Gürsel Yüce, eski Tümgeneral Hamza Koçyiğit, eski Roma Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Kurmay Albay Mehmet Demirağ, FETÖ/PDY'nin üst düzey yöneticileri Mehmet Ali Büyükçelebi, Mehmet Ali Şengül, Mehmet Hanefi Sözen, Naci Tosun ve İsmail Büyükçelebi'nin bulunduğu 48'i tutuklu 23'ü firari 102 sanık hakkında Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ilgili maddeleri kapsamında, "Silahlı terör örgütü kuruculuğu, yöneticiliği, üyeliği" suçlamaları yer alıyor.

İddianamede, aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 kişi hakkında "askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" suçlamasıyla açılan davada yargılanmalarının ardından beraat eden sanıkların bir kısmı ile emekli askeri Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok ve emekli Jandarma Kurmay Albay Mustafa Önsel'in de bulunduğu 98 müşteki yer aldı.

 

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :