İzmir'deki "Askeri casuslukta kumpas" davası

İzmir'deki "Askeri casuslukta kumpas" davası

FETÖ/PDY üyelerinin sahte delil üreterek kumpas kurdukları iddialarına ilişkin 10'u tutuklu 68 sanığın yargılandığı davanın ara kararında tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi

İZMİR (AA) - FETÖ/PDY üyelerinin sahte delil üreterek kumpas kurdukları iddialarına ilişkin 10'u tutuklu 68 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayıt alınan duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müştekiler ile taraf avukatları katıldı.

Duruşmanın öğleden önceki oturumunda tanıklar dinlendi, öğleden sonraki oturumda ise mahkeme heyeti açıklayacağı ara karar için müşteki ve sanıklara son ifadelerini sordu.

Müştekiler, "ByLock" kullanan tutuksuz sanıkların tutuklanmasını talep etti.

Tutuklu sanıklardan Gökay Ersel Gülek, hakkındaki iddiaları reddederken tutuklu sanık Yaser Özoğlu ise "ByLock" verilerinin usulen hukuka uygun olarak elde edilmediğini ileri sürerek itiraz etti.

Mahkeme heyeti karar için verdiği aradan sonra, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına, "ByLock" ile ilgili verilerin içeriğinin beklenmesine, müştekilerin "ByLock" kullanıcısı olduğu iddia edilen tutuksuz sanıkların tutuklanması talebini reddederek duruşmayı erteledi.

- Dava ve iddianame

"Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" iddialarına ilişkin İzmir Emniyet Müdürlüğüne 10 Ağustos 2010'da gelen ihbar e-posta üzerine başlatılan ve aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 sanık ve üst düzey askeri yetkili, devletin gizli bilgi ve belgelerini yabancı istihbarat servislerine vermekle suçlanmıştı. İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi, şubat ayında tüm sanıkların beraatine hükmetmişti.

Sahte deliller üretilerek kumpas kurulduğu iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada ise 25 kişi tutuklanmış, 5 zanlı daha sonra tahliye edilmişti. Soruşturmaya ilişkin İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olarak yer aldığı 68 sanıklı iddianame İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

İddianamede, sanıklar hakkında Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri kapsamında, "silahlı terör örgütü kuruculuğu, yöneticiliği, üyeliği, örgüt faaliyetleri kapsamında devlet ve ülkenin bütünlüğünü bozmak, hukuka aykırı kişisel verileri kaydetmek, iftira, kamu görevlisinin resmi evrakta sahteciliği, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek ve yaymak, özel hayatın gizliliğini ihlal, suç delillerini yok etmek, gizlemek, değiştirmek ve suç uydurmak" gibi suçlamalar yer alıyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :