İzmir'deki "askeri casusluk" davası

İzmir'deki "askeri casusluk" davası

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 sanığa verilen beraat kararının onanmasını talep etti

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 sanığın "askeri gizli bilgi ve belge bulundurmak" suçundan yargılandığı İzmir'deki "askeri casusluk" davasında verilen beraat kararlarının onanmasını istedi.

İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesinin aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 sanık hakkında "askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" suçlamasıyla açılan davada tüm sanıklara beraat vermesinin ardından karar, 26 Haziran 2016'da, kumpas delillerini evlere yerleştirdiği iddia edilen polis memurlarından Ali Bekar, arama ekibinin başındaki isim eski Emniyet Amiri Yusuf Usşen, polis memurları Suat Güreycan ve Ziyattin Kurt tarafından temyiz edildi.

Soruşturmada görevli polisler, "davaya katılma taleplerinin mahkemece reddedilmesini" temyiz dilekçesinde gerekçe gösterdi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, bu nedenle incelemesini, "davaya katılma talebi" yönünden usulden yaptı. Başsavcılık, temyiz istemiyle ilgili görüşünü tamamlayarak, Yargıtay 16. Ceza Dairesine gönderdi.

Başsavcılığın tebliğnamesinde, "Bu kişilerin atılı suçlardan doğrudan zarar görmediği ve sanıklar hakkında açılan kamu davalarına katılma hakları bulunmadığı, bu nedenle yerel mahkemenin temyiz isteminin reddine ilişkin kararı yasaya uygun bulunduğundan, bu karara karşı yapılan itirazın reddi ve kararın onanması talep olunur." denildi.

Davayla ilgili son kararı Yargıtay 16. Ceza Dairesi verecek.

- Davanın geçmişi

İzmir Emniyet Müdürlüğüne 10 Ağustos 2010'da gönderilen ihbar maili üzerine başlatılan soruşturmada, 49'u muvazzaf asker 93 şüphelinin tutuklanmasına karar verilmişti.

TMK 10. maddesiyle görevli Savcı Zafer Kılınç, "askeri gizli bilgi ve belgeleri ele geçirme, bulundurma" suçlamasıyla 49'u muvazzaf asker 357 sanık hakkında hazırladığı iddianamede, sanıklar hakkında 2 yıl ile müebbet hapis arasında değişen cezalar istedi. İddianamede adı geçen 831 mağdurdan, aralarında devlet memuru, asker ve MİT mensubunun da bulunduğu çok sayıda kişinin suç örgütü tarafından fişlendiği iddia edildi.

İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesinde 16 Nisan 2013'te görülmeye başlanan dava, yaşanan süreçte özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin düzenlemenin ardından İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesine geçti. Mahkeme, 3 yıl süren yargılamanın ardından 26 Şubat 2016'da tüm sanıkların beraatına karar verdi.

- Kumpas kuranlara dava

İzmir'deki "askeri casusluk" davasının "kumpas" olduğunun ortaya çıkması üzerine, kumpası kuranlar hakkında, "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) TSK içindeki mensuplarını öne çıkarmak için terfi sıralamasındaki rakiplerine yönelik sahte delillerle kumpas kurduğu, bu kapsamda "askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" davasının soruşturma sürecinde kasıtlı usulsüzlükler yapılmasını sağladıkları, davanın sanıklarını kamuoyunda itibarsızlaştırarak bürokrasiden ve TSK'dan tasfiyesini amaçladıkları" iddiasıyla dava açıldı.

Beraat kararını temyiz edenler, İzmir askeri casusluk davasına yönelik kumpas soruşturmasında, "FETÖ/PDY üyelerinin sahte delil ürettiği" iddialarına ilişkin davanın sanıkları arasında yer alıyor.

Terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen, bu davanın da bir numaralı sanığı olarak yargılanıyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :