"İzmir'deki aşırı yağışların sebebi iklim değişikliği"

"İzmir'deki aşırı yağışların sebebi iklim değişikliği"

EGD Küresel Isınma Kurultayı Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tolunay:- "İzmir'de son günlerde görülen yağışlar iklim değişikliğinin sonucu. Kentin bir yılda aldığı yağışın neredeyse yüzde 30'u bir günde yağdı"

ANKARA (AA) - Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Küresel Isınma Kurultayı Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Doğanay Tolunay, İzmir'de son günlerde görülen yüksek miktarlı yağışların iklim değişikliğinin sonucu olduğunu belirterek, "Kentin bir yılda aldığı yağışın neredeyse yüzde 30'u bir günde yağdı." dedi.

Tolunay, yarın İzmir'de başlayacak 8. Küresel Isınma Kurultayı öncesinde yaptığı açıklamada, 28 Kasım Pazartesi günü metrekareye, Bergama’da 213, Dikili’de 130, Urla’da 119 ve Konak’ta 100 kilogram yağış düştüğünü söyledi.

İzmir'in bir yılda aldığı yağışın neredeyse yüzde 30'unun bir günde yağdığına dikkati çeken Tolunay, bu yağışların iklim değişikliğinin sonucu olduğunu ifade etti.

Tolunay, daha önce gerçekleştirdikleri kurultaylarda iklim değişikliğinin etkilerinin ve alınması gereken önlemlerin tartışıldığını, fakat bunların yeteri kadar gündeme gelmediğini kaydetti.

Geçen yılki kurultayın sonuç bildirgesinde, Türkiye'de son yüzyıllık dönemde görülen sel ve taşkınlarda bin 500 kadar kişinin hayatını kaybettiği, 2 milyona yakın insanın da sel ve taşkınlardan olumsuz etkilendiği ifade edilmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :