İzmir'de "Sakız Ormanı" projesi

İzmir'de "Sakız Ormanı" projesi

Orman ve Su İşleri Bakanlığının hazırladığı Sakız Eylem Planı kapsamında İzmir'de 200 bin dekar alanda sakız ormanı oluşturulması hedefleniyor- Bakan Eroğlu: - "Hazırladığımız eylem planı çerçevesinde 100 bin adet sakız fidanı üretmeyi hedefliyoruz"

İZMİR (AA) - Değeri en yüksek tarım ürünleri arasında yer alan sakızda üretimi artırmak amacıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Sakız Eylem Planı kapsamında, İzmir'de 200 bin dekarlık alanda sakız ormanı oluşturulacak.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, sakız ağacı doğal yaşam alanı olan İzmir'de ağaç sayısı ve sakız üretimini geliştirmek için eylem planı hazırlandı.

Sakız Eylem Planı kapsamında İzmir’de toplam 200 bin dekar alanda sakız ormanı tesis edilecek.

İzmir'de 85 dekarlık alanda, 3 bin 500 adet sakız ağacının bulunduğu anaçlık bahçe kuran bakanlık, burada "havai köklendirme" metoduyla bin 300 sakız fidanı üretti. Bölgedeki fidanlıklarda 2014’ten bu yana 53 bin adet sakız fidanı üretilirken tabiatta bulunan 5 bin sakız ağacının da aşılanması tamamlandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, sakız ağacının anavatanının Anadolu olduğunu ve İzmir’in sakız ağacı üretiminde bir dünya markası haline geleceğini belirtti.

Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:

"Bu projeyle sakızda dışa bağımlılığımızın azaltılması, kaybolan sakız üretim kültürünün yeniden canlandırılması, yöre halkının kalkındırılması ve sakız ağacının ülkemizin uygun ekosistemlerine yeniden kazandırılmasını sağlayacağız. Hazırladığımız eylem planı çerçevesinde 100 bin adet sakız fidanı üretmeyi hedefliyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :