"İzmir'de otopark krizi var"

"İzmir'de otopark krizi var"

MHP İzmir İl Başkanlığı kentteki otopark sorununa ilişkin yaptığı araştırmanın sonuçlarını ve çözüm önerilerini kamuoyu ile paylaştı- MHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Bulut:- "Büyükşehirin otopark hesabında 45 milyon lira var ama otopark yok ve ne yazık ki

İZMİR (AA) - Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir İl Başkanlığı, İzmir’in en büyük sorunlarının başında yer alan otoparkları araştırarak, çözüm önerilerini kamuoyuna açıkladı.

İl başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, oldukça kapsamlı yapılan araştırmanın sonucunda ilginç ve dikkati çeken detayların ortaya çıktığı belirtildi.

Açıklamada, kentin hayati sorunu konusunda doğru bilgi almak ve çözüm geliştirmek amacıyla büyükşehir belediyesine 5 soru yöneltildiğini ancak ihmal ve ilgisizlikle karşılandığı ifade edildi.

- Hesaplarda 45 milyon lira var

Otopark yapımı için gerekli kaynağın bulunduğunun kaydedildiği açıklamada, mevcut uygulamalarla elde edilen ve sadece otopark için harcanması gereken para miktarlarına da yer verildi.

Buna göre, belediyenin hesabında, Karşıyaka, 2 milyon 933 bin 176 lira 39 kuruş, Bornova, 2 milyon 326 bin 893 lira 74 kuruş, Buca 4 milyon 826 bin 646 lira 59 kuruş, Konak, 3 milyon 557 bin 809 lira 90 kuruş, Çiğli 1 milyon 034 bin 219 lira 36 kuruş Bayraklı, 1 milyon 363 bin 995 lira 92 kuruş, Karabağlar 2 milyon 653 bin 537 lira 26 kuruş olmak üzere, tüm ilçelerin toplam hesabında 45 milyon civarında Türk lirası var.

- "Müteahhitler memnun ama İzmir felç"

Açıklamada görüşlerine yer verilen MHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Cumhur Bulut, il başkanı Necat Karataş'ın talimatıyla kent merkezli araştırma yaptıklarını, kentte insan odaklı değil, müteahhit merkezli bir şehirleşme olduğunu tespit ettiklerini ileri sürdü.

Araştırma yaparken, İzmir'de krize dönüşen otopark sorununa ilişkin 5 soru sorduklarını kaydeden Bulut, "Yanıtlar için teşekkür ediyoruz fakat aldığımız cevaplarda ihmal ve ilgisizlikle karşılaştık. Otopark konusu sorun olmaktan çıkmış krize dönüşmüş durumda. Artık büyük bir krizle karşı karşıyayız." ifadelerine yer verdi.

Yıllardır yaşanan ve şehir hayatını tehdit eden otopark sorunu için yasalardan kaynaklanan boşluğu ilçe belediyelerinin yanlış kullandığını savunan Bulut, şunları aktardı:

"Yeni yapılan binlerce apartman, yasalarda yer bulan 'Birim otopark bedeli'ni ödeyerek, otopark yapımından muaf tutuluyor. Burada yerel yönetimlerin sorumluluğu var. İnşaat sahipleri cüzi bedeller ödeyerek, otopark mecburiyetinden kurtuluyor. Otopark için ayırdıkları alanları da konut ve mesken olarak kullanıp satışa sunabiliyor. Bu müteahhitler için büyük kazanç, onlar bu durumdan memnun ve kazançlı, ama İzmir’in sokakları ve caddeleri de otopark yapılmamasından dolayı felç."

- "Paramız var otoparkımız yok"

İnşaat sahiplerinden ilçe belediyeleri tarafından 45 milyon TL para toplandığını ve kanun gereği bu miktarın sadece otopark yapımında kullanılması gerektiğine dikkati çeken Bulut, şu değerlendirmede bulundu:

"Ne hikmetse İzmir’de otopark problemini çözecek projeler bir türlü hayata geçmiyor. Bununla ilgili olarak Büyükşehir Belediye Başkanlığımıza sorduğumuz soruya da 'projeler oldukça sizi bilgilendireceğiz' den ibaret. Paramız var, otoparkımız yok' ironisiyle karşı karşıyayız. Bu sebeple caddelerimiz, sokaklarımız ve kaldırımlarımız araçlar tarafından işgal edilmiş durumda. Trafik sorunu ve mafyalaşma da bunun cabası. Şu anda İzmir’de 1.5 milyon civarında araç trafikte seyir halinde ve bu sayı geçen yıla göre yüzde 10 artmış durumda. Eğer acil önlem alınmazsa, otopark sorunu İzmir’i boğacak. Karşıyaka, Bornova, Bayraklı, Buca, Çiğli, Konak ve Karabağlar ilçelerimiz otopark krizinden en fazla etkilenen ilçelerimiz. Bu ilçelerde toplanan otopark bedelleri de hayli yüksek. Yapılacak otoparklar bu ilçelerimizin insanlarını rahatlatacaktır."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :