İzmir'de kültür sanat

İzmir'de kültür sanat

İZDOB, "Kanlı Nigar", "Balenin Büyülü Dünyası" ve "Lüküs Hayat"ı sahneleyecek, besteciler Gluck ve Brahms anısına konser verecek

İZMİR (AA) - İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB), bu hafta "Kanlı Nigar", "Balenin Büyülü Dünyası" ve "Lüküs Hayat"ı sahneleyecek, besteciler Christoph Willibald Gluck ve Johannes Brahms anısına konser verecek.

Özlem Belkıs’ın yazdığı, Haldun Özörten’in sahnelediği "Kanlı Nigar" müzikali, cuma ve cumartesi Elhamra Sahnesi'nde izleyicisiyle buluşacak.

Müzikleri Cem İdiz’e ait "Kanlı Nigar"ın konusu şöyle:

"Kaderin farklı öykülerle buluşturduğu Nigar, Şetaret, Nefaset, Letafet ve Ülfet, bir yandan bohçacılık bir yandan falcılık yaparak para kazanmakta, kendi dünyalarında yaşamaya çalışmaktadır. Nigar, himayesindeki kadınlarla yeni eve taşınmış, kısa sürede başlarında erkek bulunmadığı için bütün mahallelinin merak konusu haline gelmiştir. Bu arada, Nigar’ın kendilerine borçlu olduğunu iddia eden biri Laz, diğeri Acem iki tüccar ile mahallenin namus bekçisi Haydar, pek de iyi niyetli olmayarak Nigar’ın evinin kapısını çalınca, bir güzel dayak yemekle kalmaz, mahalleye de rezil olurlar. Sonunda aşıklar kavuşur, aşktan umudunu kesenler yeni bir sayfa açar."

Elhamra Sahnesi, salı günü de sahne yönetmenliğini Haldun Dormen'in üstlendiği "Lüküs Hayat" operetine evsahipliği yapacak.

Türk toplumunun batı ile yüzleşmesi ve bu çerçevede yaşanan komik durumları sahneye taşıyan operette küçük hırsızlıklarla geçinen Rıza ile Fıstık'ın, girdikleri zenginlere ait bir evde kendilerini kıyafet balosunda bulmalarıyla gelişen olaylar anlatıyor.

Ali Hoca ve Aytuğ Ülgen'in orkestra yönetmeni, Tayfun Çebi'nin dekoratör, Gülay Korkut'un kostüm kreatörü, Şebnem Şenel'in koreograf, Oktay Kanca'nın ışık dekoratörü olduğu iki perdelik operette Haldun Özörten, Teyfik Rodos, Nazlı Alptekin, Şeniz Çimen, Elif İpek Genek, Kaner Sümer, Hasan Alptekin, Seza Agun ve Çiğdem Tezişçi'nin de bulunduğu 39 oyuncu rol alıyor.

İZDOB orkestrası, bu akşam Elhamra Sahnesi'nde besteci Christoph Willibald Gluck'un, pazartesi de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Sabancı Kültür Merkezi'nde Johannes Brahms'ın eserlerini seslendireceği konser verecek.

İZDOB, DEÜ Sabancı Kültür Merkezi'nde pazartesi ve çarşamba, çocuk izleyicileri için "Balenin Büyülü Dünyası" oyununu sahneleyecek.

-İZDSO

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası (İZDSO), ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü anısına cuma günü Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde (AASSM) konser verecek. 

Vladimir Conta yönetimindeki, piyanist Emre Şen solistliğindeki orkestra, George Enescu'nun "Rumen Rapsodisi", Sergey Rahmaninov'un "Piyano Konçertosu No.2 Do Minör Op.18" ve Pyotr İlyiç Çaykovski'nin "Senfoni No.6 Si Minör Op.74" eserlerini seslendirecek.

- İzmir Devlet Tiyatrosu

İzmir Devlet Tiyatrosu, "Kurban", "Kibarlık Budalası" ve "Neşeli Kampçılar" oyunlarıyla izleyiciyle buluşacak.

Güngör Dilmen'in yazdığı, Tayfun Erarslan'ın yönettiği "Kurban"da, erkek egemen toplumların baskısı altında ezilen kadın figürü olan Zehra’nın töreye ve geleneklere direnişi konu alınıyor.

Fatih Özyiğit, Ümit Dikmen, Yusuf Köksal, Güldeniz Türküstün, Aylin Kumbaracıoğlu, Fulya Yalçın, Birsel Aygün, Ayşin Çukadar ve Işın Yıldız'ın rol aldığı oyunun dekor tasarımı Murat Gülmez'e, giysi tasarımı Günnur Orhon'a, ışık tasarımı Kemal Gürgün'e, müzikleri Tanju Kumbaracıoğlu'na, koreograf Nurdan Sinkil'e ait.

"Kurban", perşembe, cuma ve cumartesi İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi'nde izlenebilir.

Çocuk oyunu "Neşeli Kampçılar" ise pazar günü sahnelenecek.

Evin Kayran ve Nesrin Sütçü'nün yazdığı, Ümit Dikmen'in yönettiği oyunda, Ender Şeviker, Mina Yorulmaz, Derya Kara, Burak Özbaykuş, Muhittin Şimşek, Soner Akçay, Direncan Mansuroğlu, İsmail Başışık ve Atacan Öztekin rol alıyor.

Oyunun konusu şöyle:

"Büyükbaba Neri, torunu ve onun arkadaşına, yaz kampı için söz vermiştir. Onları çok güzel orman kampına götürerek bu sözünü yerine getirir. Aynı kampa avcı olan Kuta ve Pata da gelir. Kampın beklenmeyen misafiri de vardır. İnsanların kötü davranışlarından dolayı yeryüzüne inen, ışığını kaybetmiş bir yıldız. Neri, Zizi ve Poko, yıldızın tekrar ışığına kavuşması için çabalar ve yıldız, pırıl pırıl parlayarak gökyüzüne döner."

Dekor tasarımı Suar Şeylan'a, giysi tasarımı Günnur Orhon'a, ışık tasarımı Mehmet Alacı'ya, müzikleri Cumhur Bakışkan'a ait, Moliere'in yazdığı, Bozkurt Kuruç'un yönettiği "Kibarlık Budalası"nda, 17. yüzyıl Fransa'sında sınıf atlayarak asil olabilmeye çalışan orta sınıfa mensup Mösyö Jourdain’in, bu yoldaki gülünç tutumları üzerinden insanların üst sınıfa yükselme çabası hicvediliyor.

Salı ve çarşamba sahnelenecek oyunda, Sadık Yağcı, Hande Gürlerdi, Lara Ecem Okudan, Özkan Gezgin, Sibel Ağalday, Arif Yavuz, Sevda Çiçek, Devrim Akkaya, Mustafa Çolak, Ozan Yıldırım, Nevzat Hakan Dönmez, Serdar Kamalıoğlu, Ali Ulvi Hünkar, Önder Alkım, Fuat Şarbalkan, Yasemin Toprak, Bengi Ebru Atakan, Gerçek Öner, Pınar Uyanık, Çiğdem Kamir, Elif Göksüner Ülgen, Serdar Aktay, Okan Koç ve Hüseyin Aytuğ Çelik rol alıyor.

-Diğer etkinlikler

Ozan Musluoğlu Quartet, İzmir Sanat'ta, Altuğ Tekin ve Gökçen Küçük Remes "Korno ve Piyano Resitali"yle AASSM'de bu akşam sahne alacak.

Cumartesi günü Taksim Trio, pazartesi Musica Viva Oda Orkestrası, salı Trio Kuvars Viyolet, çarşamba Fazıl Say, AASSM'de konser verecek.

Pip Utton'un yazdığı "Adolf" adlı oyun, cumartesi İzmir Sanat'ta tiyatroseverlerle buluşacak.

-Sergiler

Pınar Kara ve Filiz Adıgüzel Toprak'ın tezhip ve minyatür sergisi Çetin Emeç Sanat Galerisi'nde, "Kule B" adlı karma resim sergisi İzmir Sanat'ta, 30 Aralık'a kadar gezilebilir.

Fotoğraf sergisi "Kıbrıs Türk Soykırımı ve Kod Adı - Toros", yarından itibaren AASSM'de, Ferihan Hasan Panayır'ın "Huzur Mavisi" adlı resim sergisi cumartesiden itibaren tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi'nde ziyaretçilerini ağırlayacak.

Kaynak:Haber Kaynağı